Francuska i Sjedinjene Države rešene su da „završe posao“ u Libiji, rekao je juče predsednik SAD Barak Obama posle razgovora sa svojim francuskim kolegom Nikolom Sarkozijem na margini sastanka najrazvijenijih zemalja G-8, u Dovilu, u severozapadnoj Francuskoj. „Imamo istu rešenost da završimo posao“, rekao je Obama novinarima govoreći o sukobu u Libiji.


Na istoj konferenciji za štampu posle razgovora sa Obamom, Sarkozi je rekao da „Gadafi treba da ode“ i da „Libijci treba da imaju demokratsku budućnost“. U nacrtu završne deklaracije G-8, čiji se dvodnevni samit u Dovilu završio juče , navodi se da je libijski vođa Muamer Gadafi „izgubio svaki legitimitet“ i da „treba da ode“. „Jasno je da Gadafi i njegov režim nastavljaju da čine ozbiljne zločine nad libijskim narodom“, navodi se u nacrtu deklaracije koji je juče predat šefovima država i vlada zemalja G-8 na usvajanje.

Grupa osam ponudila je oko 20 milijardi dolara pomoći arapskim zemljama koje su zbacile svoje samodršce i rade na uspostavljanju demokratije, saopštili su juče zvaničnici Evropske unije. Nije jasno na šta će novac ići, ni da li brojka uključuje novac koji je već obećan regionu.

Zvaničnici kažu da je rano izaći sa tačnim sumama, ali da će biti napravljen plan pomoći koji će ohrabriti ulaganja i rast. Međunarodni monetarni fond je obavestio vođe G-8 da je spreman da pozajmi 35 milijardi dolara zemljama uvoznicama nafte na Bliskom istoku i severnoj Africi. MMF kaže da će Tunisu, Egiptu i drugim zemljama u regionu koje ne proizvode naftu trebati više od 160 milijardi dolara sa strane da bi finansirale svoje potrebe do kraja 2013.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari