Tri nedelje uoči predsedničkih izbora u SAD, trka između aktuelnog predsednika Baraka Obame koji se kandidovao za drugi mandat i njegovog republikanskog rivala Mita Romnija je i dalje tesna, mada Obama i dalje ima neznatnu prednost, pokazuje najnovija anketa.


Prema anketi Ej-Bi-Si Njuza i Vašington posta Obama bi pobedio sa 49 odsto glasova prema 46 odsto za Romnija, što je razlika manja od margine greške ankete. Obama je međutim i dalje u prednosti sa 51 odsto prema 46 odsto u devet ključnih država – Kolorado, Florida, Ajova, Nevada, Nju Hempšir, Severna Karolina, Ohajo, Virdžinija i Viskonsin.

Raspoloženje birača malo se poboljšalo mada su oni i dalje zabrinuti. Prema anketi samo 42 odsto upisanih birača ocenjuje da zemlja ide u dobrom pravcu. Dobra vest za Obamu je da je taj procenat za 13 procentnih poena viši nego što je bio u avgustu, i na nivou je da bi sadašnji stanovnik Bele kuće mogao da bude ponovo izabran.

Ni jedan od kandidata nije uspeo da ubedi birače da je njegov ekonomski program uspešan, navodi se u istraživanju. Samo 51 odsto potencijalnih glasača veruju da će Romni poboljšati ekonomsku situaciju, prema 48 odsto za Obamu. Republikanski kandidat ima problema kada je reč o socijalnoj politici. Pedeset sedam odsto ispitanika smatra da će Romnijeva politika biti naklonjenija bogatim nego srednjoj klasi, a 68 odsto misli da će Obamina politika biti naklonjenija ovim drugim.

Rasni faktor će takođe odigrati određenu ulogu. Obama ima 11 procentnih poena manje među belim glasačima, ali je favorit za 78 odsto birača drugih rasa. Anketa je obavljena na 1.252 punoletnih ispitanika, uključujući 1.063 upisanih birača i 923 potencijalnih birača, između 10. i 13. oktobra, sa marginom greške od 3,5 procentna poena.

Pica hat odustao od pitanja

Njujork – Lanac picerija Pica hat odustao je od nagradne igre u kojoj bi 30 godina davao besplatno picu osobi koja tokom debate predsedničkih kandidata Obame i Romnija postavi pitanje „Obična ili ljuta kobasica?“. Posle niza kritika u američkoj javnosti nakon objave igre, Pica hat je odlučio da besplatnu picu 30 godina ili ček na 15.600 dolara da slučajno izabranoj osobi koja se prijavi na internetu. Obama i Romni danas će imati drugu debatu uoči izbora. Komičar Stiven Kolbert na kanalu Komedi sentral upitao je: „Ima li nečeg više američkog od korišćenja izbornog procesa za plasiranje proizvoda?“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari