Američki predsednik Barak Obama pozvao je juče Iran da preduzme značajne mere u pogledu sporazuma o nuklearnom programu, koji bi označio kraj ekonomske izolacije te zemlje.


„Stvarni diplomatski napredak može dovesti do novih mogućnosti i novog prosperiteta za iranski narod u godinama koje dolaze“, naveo je Obama u saopštenju i video-poruci Iranu povodom praznika Noruz, kojim se obeležava Nova godina po iranskom kalendaru. „Ako Iran iskoristi priliku, Noruz bi mogao da predstavlja ne samo početak nove godine, već i novog poglavlja u istoriji Irana i njegove uloge u svetu, uključujući bolje odnose sa SAD i s američkim narodom, utemeljenim na obostranom interesu i poštovanju“, istakao je Obama.

Obama je istakao da „postoje šanse za postizanje sporazuma ako Teheran preduzme značajne mere koje se mogu proveriti, da bi uverio svet da je njegov nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe“. „Ako Iran ispuni međunarodne obaveze, znamo kuda put dijaloga, poverenja i saradnje može odvesti. To znači više prilika za Irance za trgovanje i jačanje veza sa ostatkom sveta“, poručio je američki predsednik.

Teheran pregovara u Beču sa velikim silama (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka) o sporazumu koji bi garantovao mirnodopski karakter nuklearnog programa te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari