Predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama trebalo je juče da imenuje bivšeg republikanskog senatora Čaka Hejgela za novog ministra odbrane, naveli su svetski mediji pozivajući se na reči zvaničnika administracije u Vašingtonu. Istovremeno, očekivalo se da će Obama imenovati svog savetnika Džona Brenana za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA).


Pojedini senatori, posebno iz redova republikanaca, izrazili su protivljenje izboru Hejgela zbog njegovih stavova o Izraelu i Iranu. Taj nekadašnji senator Nebraske poznat je po oštrim kritikama izrečenim na račun eventualnih vojnih napada SAD ili Izraela na Iran, kao i po zalaganju za to da Iran učestvuje u pregovorima o budućnosti Avganistana. Takođe, mnogima su zasmetali njegovi komentari o Izraelu, uključujući pominjanje „jevrejskog lobija u Americi“.

Hejgel (66), koji je ranjen u Vijetnamskom ratu, svojevremeno se suprotstavljao planu predsednika SAD Džordža Buša o slanju dodatnih 30.000 vojnika u Irak, ističući da bi takav potez predstavljao „najrizičniji manevar u spoljnoj politici od vremena Vijetnama“. Mada ne zastupaju istu političku opciju, Hejgel i Obama su u dugogodišnjim prijateljskim vezama, koje su uspostavljene u vreme kada su obojica bili članovi Senata. Osim po protivljenju vojnim intervencijama, Hejgel je američkoj javnosti poznat i po izjavama u kojima ne štedi nikoga, uključujući Obamu. Ilustracije radi, nedavno je izjavio da „postoji mnogo stvari oko kojih se ne slaže sa predsednikom SAD, što zna i sam Obama“.

Vođa Republikanske stranke u Senatu Mič Mekonel rekao je da će se Hejgel, u slučaju da na funkciji zameni Leona Panetu, „suočiti sa ozbiljnim pitanjima zbog stavova o Iranu i Izraelu. „Kandidat za ministra odbrane mora imati potpuno razumevanje bliskih odnosa SAD i Izraela, kao i bezbednosne pretnje koju predstavlja Iran“, smatra Mekonel. S druge strane, pojedini politički analitičari ocenjuju da bi Hejgelov izbor imao smisla, budući da je „potrebno primeniti principe meke sile, odnosno pružiti političku i ekonomsku podršku slabim narodima“.

Klintonova ponovo na poslu

Američka državna sekretarka Hilari Klinton vratila se juče na posao nakon višednevnog odsustva zbog zdravstvenih problema, saopštio je Stejt department. Njeno odsustvo podstaklo je nagađanja da li će se uopšte vratiti na dužnost pošto je najavila da će napustiti tu funkciju kada počne drugi mandat predsednika Baraka Obame, krajem januara. Kao glavni kandidat za njenog naslednika na funkciji u javnosti se pominje demokratski senator Džon Keri. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari