Američki senator Edvard Kenedi, potomak jedne od najslavnijih porodica u američkoj politici, čovek koji je preživeo životne trijumfe i tragedije u gotovo jednakoj meri i koji će ostati upamćen kao jedan od najefikasnijih poslanika u istoriji Senata, umro je juče u 77. godini života u svom domu u Hjanis Portu u Masačusetsu nakon duge borbe sa zloćudnim tumorom na mozgu.

Kenedi je jedan od senatora sa najdužim stažom u Senatu u američkoj istoriji, a među kolegama ostaće upamćen kao „liberalni lav“ zbog svojih stavova i sposobnosti posrednika i pregovarača u Kongresu. Svih ovih proteklih meseci, uprkos teškoj bolesti, Kenedi je bio vrlo aktivan u procesu reforme zdravstvenog sistema, radničkih plata i jednakih prava svih građana. Ovoga meseca Barak Obama mu je dodelio predsedničku medalju za slobodu, najveću civilnu počast.

„Izgubili smo nenadoknadivi stub naše porodice, svetlo u našim tunelima, inspiraciju naše vere, optimizma. Zauvek će živeti u našim srcima“, kaže se u saopštenju porodice Kenedi. Izražena je zahvalnost svima koji su brinuli i podržavali Edvarda u proteklih godinu dana od kada mu je dijagnostikovan kancer, kao i sve koji su bili uz njega godinama u njegovom neumornom maršu za napredak pravde, poštenja i mogućnosti za sve.

U poruci predsednika Baraka Obame navodi se da je smrću Kenedija završeno važno poglavlje u istoriji SAD. „Naša zemlja izgubila je velikog lidera koji je držao baklju svoje pale braće i postao jedan od najvećih američkih senatora modernog doba. Mišel i mene je mnogo ražalostila vest kada smo čuli da je umro naš dragi prijatelj Ted. Već pet decenija, svaki zakon od građanskih prava do ekonomije nosi njegovo ime i rezultat je njegovih napora“.

Britanski premijer Gordon Braun je izjavio povodom smrti Kenedija da njega oplakuje ne samo Amerika već i ljudi na svakom kontinentu“. Bivši šef britanske vlade Toni Bler poslednji put je zahvalio Kenediju zbog njegovog „strastvenog angažovanja u mirovnom procesu u Severnoj Irskoj.

Bivši američki lider Džimi Karter izjavio je da je među svim članovima američkog Senata i Kongresa SAD, Edvard bio najistaknutiji, uporan, iskren i otvoren. „Nadam se da će njegovu posvećenost planu o zdravstvenim reformama ceniti njegovi savremenici u skorijoj budućnosti“. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je duboko žaljenje zbog smrti Edvarda Kenedija sa kojim je bio prijatelj 30 godina.

U komentarima u američkim medijima navodi se da je Kenedi bio demokrata među demokratama, tačka oslonca za sve u svojoj partiji, ali i most između dve partije. Guverner Kalifornije Arnold Švarceneger, koji je oženjen Marijom Šrive, Kenedijevom sestričinom, izjavio je u saopštenju da je „Edvard bio poznat u svetu kao Lav Senata, šampion socijalne pravde i politička ikona. Što je najvažnije bio je kamen temeljac naše porodice: voljeni suprug, otac, brat i ujak. Lično mi je mnogo pomogao u karijeri svojim iskustvom i savetima“.

Edvard je bio poslednji preživeli brat generacije Kenedijevih koji su dominirali američkom političkom scenom tokom 1960-ih. Predsednik Džon i senator Robert Kenedi ubijeni su u svojim 40-im godinama. Džozef Kenedi je umro 1944. kada je imao 29 godina, tokom misije u Drugom svetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari