Sjedinjene Američke Države odlučile su da povećaju vojnu pomoć sirijskim pobunjenicima, saopštila je prekjuče Bela kuća nakon tvrdnji da je predsednik Sirije Bašar al Asad koristio hemijsko oružje, što je sa oduševljenjem prihvatila opozicija te zemlje.


Predsednik Barak Obama odobrio je snabdevanje oružjem sirijske opozicije u vidu ličnog pešadijskog naoružanja i municije, prema poverljivom ukazu kojim je ovlastio Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) da organizuje isporuku naoružanja, piše američki list Blumberg, a prenosi Beta. Kako se navodi, Obamin odnos prema Siriji je promenjen pošto je pomoć Rusije, Irana i Hezbolaha Asadovom režimu promenila izglede pobunjenika na terenu.

Detalji Obamine odluke izašli su u javnost posle objave Bele kuće da će SAD povećati vojnu pomoć pobunjenicima, mada su njegovi savetnici odbili da kažu novinarima da li će ta pomoć podrazumevati i oružje. „Potrebno je reagovati što pre, imajući u vidu situaciju na terenu, jer smo svedoci da su Iran i Hezbolah povećali svoje učešće u Siriji“, rekao je Ben Rods, zamenik Obaminog savetnika za nacionalnu bezbednost.

Neimenovani američki zvaničnik je izjavio da je odluka o naoružavanju opozicije doneta pre zbog gubitaka opozicije, nego zbog američke potvrde da su Asadove snage koristile hemijsko oružje. Taj zvaničnik je, međutim, dodao da se naoružavanje sirijskih pobunjenika teškim oružjem još razmatra, zbog bojazni da bi ono moglo da padne u ruke terorista.

Rods je naveo da su Asadove snage u nekoliko navrata koristile nervni gas sarin „u malim količinama“, što je uzrokovalo smrt 100 do 150 ljudi, dodajući da će pomoć sirijskoj opoziciji biti drugačija nego dosad. Kako je naveo, američke vlasti poslale su Rusiji sve detalje u vezi s korišćenjem hemijskog oružja u Siriji.

Međutim, Moskva, koja otvoreno podržava sirijski režim, odmah je demantovala američke navode ističući da su podaci o hemijskom oružju predsednika Asada „fabrikovani“ kao i podaci o tome da je bivši irački predsednik Sadam Husein raspolagao zalihama oružja za masovno uništenje, što je prethodilo vojnoj intervenciji u toj zemlji. To je na svom Tviter nalogu napisao predsednik komiteta za spoljnu politiku donjeg doma ruskog parlamenta Aleksej Puškov, navodeći da SAD tu priču o hemijskom oružju koriste kako bi opravdale uplitanje u sirijski rat.

Obama je nekoliko puta naveo da će Asadovo korišćenje hemijskog oružja za SAD značiti prelaženje „crvene linije“. Međutim, i pored jake kritike opozicije što se aktivnije ne uključi u građanski rat u Siriji, Obama je uspevao da se drži na distanci. Najglasniji zagovornik većeg uplitanja SAD u sirijski sukob i to na strani pobunjenika je republikanski senator Džon Mekejn, koji je nedavno čak i boravio u Siriji kako bi razgovarao sa protivnicima Asadovog režima.

I bivši predsednik SAD Bil Klinton saglasio se s Mekejnom da Vašington što pre mora da pomogne sirijske pobunjenike. On je na jednom skupu, zatvorenom za javnost, razgovarao s Mekejnom o toj temi, podsećajući na njegove odluke u vezi s ratovima u Bosni i na Kosovu tokom predsedničkog mandata, preneo je sajt Politiko.

Sirija će biti glavna tema i samita grupe G8 (SAD, Francuska, Britanija, Nemačka, Italija, Japan, Kanada i Rusija) sledeće nedelje u Severnoj Irskoj, tokom kojeg će se Obama sastati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na koga su SAD i ranije vršile pritisak da okonča svoju podršku Asadu, a koji otvoreno podržava sirijski režim. Obama takođe želi da sa evropskim saveznicima utanači plan za pomoć sirijskim pobunjenicima.

Žestoke borbe u Alepu

Sirijske trupe i pobunjenici vodili su juče u gradu Alepu najžešće borbe u poslednjih nekoliko meseci. Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je da su glavne borbe vođene u istočnim delovima najvećeg sirijskog grada Alepa blizu granice sa Turskom, okarakterisavši ih kao „najnasilnije u poslednjih nekoliko meseci“. Opozicioni Medija centar iz Alepa rekao je da su vladine trupe bombardovale kvart Sahur tenkovskim granatama i raketama, pre nego što su na lice mesta stupile kopnene snage. Borbe su trajale oko četiri sata. Beta-AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari