Martini vinogradi su ostrvo u američkoj državi Masačusets koje se svakog leta pretvara u turističku koloniju. Tamo živi oko 15.000 ljudi, ali kad dođe leto broj stanovnika obično naraste na nekih stotinak hiljada. Vremenski uslovi su idealni – temperatura retko prelazi 32 stepena – a plaže su predivne.

Ljudi koji na Martine vinograde dolaze na odmor vreme uglavnom provode u kućama, a ne u majušnim, dosadnim gradovima na ostrvu. Troškovi života tamo su za 60 odsto viši od američkog proseka, a cene nekretnina više su za gotovo 100 odsto.

Među slavnim ličnostima koje poseduju nekretnine na Martinim vinogradima ili ih preko leta iznajmljuju su Dejvid Leterman, Kvinsi Džons, Meg Rajan, Spajk Li, Džejms Beluši, bivši predsednik SAD Bil Klinton i njegova žena Hilari i, najzad, sadašnji predsednik Barak Obama sa porodicom.

Slučaj je hteo da se Obama na Martinim vinogradima odmara baš u vreme nemira u Misuriju zbog ubistva Afroamerikanca Majkla Brauna (18) i eskalacije sukoba u Iraku i Siriji gde su teroristi odrubili glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju. To što je Obama zbog svega samo nakratko prekinuo odmor – a onda na Martinim vinogradima nastavio da igra svoj omiljeni sport golf – iskoristili su, uglavnom, tabloidi i mediji bliski Republikanskoj stranci.

„Ponekad je partija golfa samo partija golfa. A ponekad otkriva suštinu čoveka“, piše Majkl Gudvin iz tabloida Njujork post obrazlažući da odluka Obame da se vrati na odmor odmah pošto je govorio o odsecanju Folijeve glave „nije bila obična greška, niti jednostavni gaf“. Ta odluka i dalje, nastavlja Gudvin, diže prašinu uprkos „zgranutosti“ predsednikove medijske „pretorijanske garde“ jer se ispostavilo da je Obama „šupalj“, da nema uobičajene vrline koje Amerikanci očekuju od šefa države. „Jednostavna pristojnost i poštovanje užasnutim Folijevim roditeljima trebalo je da budu dovoljni da ga otrezne“.

Bi-Bi-Si podseća da su i raniji predsednici SAD bili napadani zbog svojih odmora. „Predsednika Džorža V. Buša levica je žestoko kritikovala zbog njegovih čestih odlazaka na ranč Kraford (u Teksasu)“, a njegovo, takođe „golfersko“, osuđivanje terorizma naišlo je na bujicu poruga, navodi britanski javni servis. Buš je zato 2003. odlučio da prestane da igra golf dok ne završi sa svojim predsednikovanjem jer to „šalje samo pogrešnu poruku“.

Ipak, Bi-Bi-Si ističe da gledište „predsednik igra golf dok svet gori“ može dobiti nešto prostora i u mejnstrim medijima: „Dok su ove nedelje rasni nemiri u Fergusonu, Misuri, i odsecanje glave američkom novinaru Džejmsu Foliju bili glavni naslovi u novinama, kontrast sa predsednikom koji igra golf na Martinim vinogradima bio je naročito oštar“.

Bil Barton, bivši Obamin predstavnik za štampu, kaže da napadi na predsednika zbog odmora i golfa nemaju smisla – jer predsednik radi šta treba da radi gde god da se nalazi. Zanimljivo je da su sličan odgovor dali predstavnici za medije predsednika Srbije Tomislava Nikolića kada su novine pisale kako on peče rakiju u svom selu Bajčetina usred majskih katastrofalnih poplava.

Bob Ceska, bloger i urednik sajta Daily Banter, u autorskom tekstu za Hafington post je ismevao medijske napade na Obamu. Osim što je ustvrdio da je Obama, uz Bila Klintona, među novijim predsednicima SAD koji su se najmanje odmarali, on je podsetio na neke detalje iz mandata republikanske ikone Ronalda Regana. Kada je 10. oktobra 1981. sahranjivan u atentatu ubijeni predsednik Egipta Anvar Sadat, Regan je jahao u Kemp Dejvidu. A kada su 29. avgusta 1983. u Bejrutu ubijena dva marinca, Regan se odmarao u Kaliforniji.

Dejvid Ignacijus, urednik u Vašington postu, povodom svega sugeriše da rezervisano ponašanje, pa i u vreme tragičnih događaja, jednostavno ne priliči američkim političarima. „Rezervisanost uspeva među evropskim liderima. Pomislite na Šarla de Gola i Fransoa Miterana u Francuskoj ili na Angelu Merkel u Nemačkoj. Ali Amerikanci, sa svojim demokratskim etosom, vole iskrene političare. Čak i pravi aristokrati, kakav je bio Franklin D. Ruzvelt, morali su da se pretvaraju da su obični ljudi“, piše Ignacijus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari