Američki predsednik Barak Obama napisao je tajno pismo vrhovnom lideru Irana ajatolahu Ali Hameneiju navodeći da imaju zajednički interes u borbi protiv Islamske države.


U pismu, čije delove objavljuje Volstrit žurnal, Obama apeluje na ajatolaha Hameneija da pristane na nuklearni sporazum. On je naglasio da svaki vid saradnje u borbi protiv Islamske države predstavlja doprinos Irana nuklearnom sporazumu koji treba da bude usvojen do 24. novembra.

Bela kuća nije želela da komentariše, kako su istakli, Obaminu „privatnu prepisku“. Ali, republikanski senatori Džon Mekejn i Lindzi Grejam su naveli da je „nečuveno“ da se predsednik na ovaj način obraća Iranu, imajući u vidu podršku Teherana sirijskoj vladi i šiitskim grupama kao što su libanski Hezbolah. „Administracija mora da razume da aktuelni iranski režim više zanima kako će oslabiti Ameriku i istisnuti nas iz Bliskog istoka nego da sarađuju sa Belom kućom“, kaže se u zajedničkom saopštenju Mekejna i Grejama. Navodi se da će posledice ove „loše koncipirane nagodbe uništiti i poslednje nade Sirijaca, najbolju priliku da žive u slobodi bez brutalnog Asadovog režima“.

U prvim reakcijama na Obamino pismo američki arapski saveznici su vrlo iznenađeni. I ključne zalivske države, koje su deo aktuelne vojne koalicije protiv Islamske države nisu unapred bile informisane da će Obama poslati pismo ajatolahu, što bi, ocenjuju analitičari, moglo da naruši poverenje između SAD i njenih partnera u vrlo važnom trenutku. Kada su SAD 2012. počele tajne pregovore sa Iranom bez ranije najave Saudijskoj Arabiji ili Izraelu, to je izazvalo osude. Sadašnje pismo ajatolahu još jedan je primer toga kako Obama postupa ne vodeći računa o svojim saveznicima, piše Bi-Bi-Si.

Islamska država, sunitska džihadska grupa, predstavlja pretnju po šiitsku većinu u Iranu i zauzela je veće delove pretežno šiitima naseljenog Iraka, inače iranskog saveznika. Ova militantna grupa sada kontroliše veće delove Iraka i Sirije i sprovodi masovna ubistva u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari