Predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama priprema govor koji će održati naredne sedmice u Kongresu, kada će pokušati da dobije podršku za svoje planove o reformi zdravstvenog sistema, što analitičari ocenjuju kao važan ispit za administraciju u Vašingtonu.

 Obama je u proteklom periodu vodio snažnu kampanju kako bi ubedio javnost u neophodnost uvođenja novina u tu oblast. Glavni savetnik američkog predsednika Dejvid Ekselrod izjavio je da je kucnuo čas za okončanje javne debate o pitanju koje je aktuelno već mesecima.

Obama je u više navrata upozorio javnost da će ukoliko ne bude sprovedena reforma zdravstvene zaštite 14.000 ljudi nastaviti da svakodnevno gubi zdravstveno osiguranje. Prema njegovom mišljenju, reforma zdravstvene zaštite neće izazvati povećanje budžetskog deficita tokom naredne decenije, budući da analize pokazuju da dve trećine troškova reforme mogu biti obezbeđene preraspodelom novca koji se troši nenamenski u federalnim zdravstvenim programima. Predsednik SAD takođe želi da reforme zdravstva budu delimično finansirane izmenom poreskih propisa za najbogatije građane. Taj plan podrazumeva povećanje poreza za porodice čiji ukupni godišnji prihod premašuje milion dolara. Istovremeno, Obama je naglasio da neće dozvoliti da troškove reforme zdravstva snose Amerikanci prosečnih primanja.

Da bi inicijativa šefa države bila sprovedena u delo, potrebno je da dobije zeleno svetlo ne samo liberalnih i konzervativnih kolega iz Demokratske stranke već i nekolicine republikanaca. Dobri poznavaoci prilika u SAD slažu se u oceni da će to predstavljati veliki izazov za Obamu, imajući u vidu činjenicu da se našao na udaru kritika dela javnosti koja smatra da nije predstavio detaljan plan, što je išlo naruku republikancima. U tom kontekstu, Karl Rouv, bivši saradnik nekadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša, nedavno je ocenio da zdravstveni sistem može predstavljati „Vaterlo“ za Obamu, budući da bi pogoršanje stanja u tom sektoru ugrozilo vladavinu demokrata. „Iako je uložio mnogo energije u prethodnom periodu, najteži posao tek je na pomolu za Obamu. Na početku godine, demokrate su pokazivale samouverenost, ali sada je takvo osećanje ustupilo mesto očaju“, tvrdi Rouv. Istovremeno, pojedine liberalno nastrojene demokrate i analitičari takođe su izrazili razočaranost zbog činjenice da Obama „nije ispunio njihova očekivanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari