Američki predsednik Barak Obama juče je u svom prvom godišnjem govoru o stanju zemlje izneo svoje najavljene mere za pomoć srednjoj klasi koja je, po njegovoj oceni, „na udaru već duže vreme“.


Kako je stopa nezaposlenosti u SAD dostigla 10 odsto, očekuje se da će Obama najaviti određene poreske olakšice, pre svega za roditelje maloletne dece i studente, zatim starije osobe i one pred penzijom. On je istakao da je otvaranje novih radnih mesta i smanjenje nezaposlenosti „najvažnija pojedinaca stvar koja se mora uraditi da bi se oporavila srednja klasa“.

Suočen sa podeljenim Kongresom i svestan razočarenja nacije zbog stanja u zemlji, Obama je pokušao da razuveri građane da razume teškoće sa kojima se suočavaju ubeđujući ih da će raditi na promenama takvog stanja.

Obama je izneo nove detalje povodom toga kako će pomoći ekonomskom oporavku zemlje, te sprovesti do kraja reforme sistema zdravstvene službe. Lider SAD je ujedno predstavio Kongresu novi zakon o radu, objavio trogodišnje zamrzavanje pojedinih programa domaće potrošnje te pokušao da razluči odluku Vrhovnog suda koja daje korporacijama više slobode da utiču na izbore kroz političko reklamiranje.

Spoljna politika i terorističke pretnje takođe su bile deo izlaganja Obame, koji je izneo procene ratova koji se vode u Iraku i Avganistanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari