Novoizabrani predsednik SAD Barak Obama je izjavio da namerava da zatvori zatvorski centar u zalivu Gvantanamo i stavi tačku na činove mučenja u SAD u toku prve dve godine svog mandata. On je, takođe, rekao da planira da obnovi ravnotežu između bezbednosnih potreba SAD i Ustava. Odlazeći potpredsednik SAD Dik Čejni izjavio je da ne shvata kako Gvantanamo može biti zatvoren, a da to bude odgovorni čin, pre završetka rata protiv terora.

 On je, takođe, opravdao primenu tehnike simulacije davljenja nad nekim zatvorenicima tokom ispitivanja. Čejni je dodao da je ta tehnika bila dobro sredstvo da se od osumnjičenih, kao što je Kalid Šejk Mohamed, navodno organizator terorističkih napada 11. septembra na SAD, iznude informacije.

Kako navode dopisnici, jasno je da novoizabrani lider SAD želi da drastično promeni američku spoljnu politiku, ali kritičari navode da zatvaranje vojnog zatvora neće biti lak zadatak. U zatvoru ima još uvek gotovo 250 ljudi, od kojih su pojedini izrazili zabrinutost da će biti ugnjetavani ukoliko se vrate u svoje zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari