Predsednik SAD Barak Obama je 2009, ubrzo pošto je stupio na dužnost, izdao tajna naređenja da se izvedu sofisticirani napadi na kompjuterske sisteme pod čijom su kontrolom iranska nuklearna postrojenja. U izveštaju Njujork tajmsa se navodi da je Obama odlučio da proširi napade koji su započeti tokom mandata bivšeg američkog lidera Džordža Buša.


Virus „Stuksnet“, za koji se saznalo 2010. kada je napao iranske nuklearke, navodi se u izveštaju, rezultat je zajedničkih napora Sjedinjenih Država i Izraela, koji su želeli da sabotiraju nuklearni program Teherana.

Obama je navodno odlučio da sajber napade treba nastaviti i nakon što je „Stuksnet“ postao poznat javnosti. U izveštaju Njujork tajmsa se takođe navodi da stručnjaci iz Obamine administracije procenjuju da je iranski nuklearni program zbog napada unazađen za osamnaest meseci, možda i za dve godine, mada su neki eksperti, u Vladi i van nje, skeptični prema ovakvim procenama.

Izveštaj je objavljen gotovo nedelju dana pošto je kompanija Kasperski lab obelodanila da je otkrila „virus za sajber špijunažu“ čija je namena sakupljanje i brisanje osetljivih informacija, prvenstveno u državama Bliskog istoka. Kasperski lab je virus nazvao „Flejm“ i procenio ga kao „najsofisticiranije sajber oružje do sada“. U saopštenju kompanije se navodi da je virus zarazio kompjutere u Iranu, Sudanu, Siriji, Libanu, Saudijskoj Arabiji, Egiptu i na Zapadnoj obali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari