Sjedinjene Američke države juče su uvele nove, oštrije sankcije iranskoj Centralnoj banci, usred povećanih tenzija zbog nuklearnog programa Teherana i iščekivanja izraelskog napada na Iran.

U pismu Kongresu, američki predsednik Barak Obama objašnjava da su dodatne sankcije „prava stvar posebno u svetlu činjenice da su Centralna banka Irana i druge iranske banke sklone varanju“, a njihove aktivnosti: „prikrivanje transakcija strana koje su pod sankcijama, nedostatak politike protiv pranja novca u Iranu“, predstavljaju „neprihvatljivo visok rizik za ceo međunarodni finansijski sistem“.

Sankcije iranskoj Centralnoj banci deo su amandmana u Zakonu o odbrani, a Bela kuća je saopštila da je američki predsednikprekjuče potpisao izvršni nalog za stupanje sankcija na snagu. Barak Obama tvrdi da, prema njegovim saznanjima, Izrael još nije doneo odluku o eventualnom napadu na nuklearna postrojenja u Iranu. Američki sekretar za odbranu Leon Paneta rekao je krajem prošle nedelje da bi Izrael mogao da napadne Iran na proleće.

Moj prioritet i dalje ostaju SAD. Ali i bezbednost Izraela – rekao je Obama i još jednom ponovio da se zalaže za diplomatsko rešenje spora sa Iranom.

Obama je rekao i da njegova administracija „ne vidi dokaze“ da Iran ima „nameru ili sposobnost“ da izvede napad na tlu SAD kao odmazdu za eventualni napad na iranska nuklearna postrojenja. Održavajući kontinuitet sa dugotrajnom američkom politikom, kako primećuje Njujork tajms, Obama nije isključio mogućnost američke vojne akcije u Iranu, ukoliko diplomatija ne donese rezultate.

Supermen i Spajdermen dozvoljeni, Simpsonovi ne

Teheran – Iranska državna agencija zabranila je prodaju lutaka sa likovima iz crtane serije „Simpsonovi“, piše iranska štampa. Zabrana lutaka Simpsonovih je najnovija mera radi smanjenja uticaja zapadne kulture, navodi list Šarg i dodaje da je prodaja Supermena i Spajdermena dozvoljena jer oni „pomažu potlačenima“. Mohamed Hosein Fardžo iz Instituta za intelektualni razvoj dece i mladih objasnio je da Iran ne želi da promoviše Simpsonove. On je istakao da su sve lutke na kojima su nagoveštene genitalije zabranjene. Zabranjene su i lutke sa snimljenim glasovima zapadnih muzičara i kuhinjski kompleti za igranje koji sadrže čaše za alkohol. Beta – AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari