„Program internet kontrole koji sprovode američke bezbednosne agencije je nužan“, rekao je predsednik SAD Barak Obama komentarišući najnoviju špijunsku aferu u kome je otkriveno da američke vlasti nadziru građane preko interneta. Obama je naveo da razume zabrinutost građana i da se zalaže da se sa što više vladinih dokumenata skine oznaka državne tajne.

On je ostavio mogućnost da nezavisna komisija još jednom proveri celi program kontrole interneta. „Predložio sam osnivanje grupe u kojoj će biti predstavnici građana. Želim debatu na nacionalnom nivou o tom pitanju“, rekao je Obama, a preneli mediji u SAD. On je istakao da agencije ne proveravaju sve mejlove i ne slušaju sve razgovore, već to čine samo kada dobiju konkretnu individualnu odluku suda.

Američki predsednik rekao je i da građani imaju krivu predstavu o tome da „Veliki brat“ prisluškuje pozive, čita SMS-ove i proverava što se piše u mejlovima. Gardijan je objavio niz članaka koji američku Nacionalnu bezbednosnu agenciju (NSA) prokazuju kao tvrđavu globalne špijunaže koja nadzire i prikuplja podatke sa servera internetskih i telefonskih giganta o desetinama miliona korisnika.

Predsednik SAD sastao se sa liderom Rusije Vladimirom Putinom na marginama samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja i Rusije (G8), koji je juče završen u Severnoj Irskoj. Obama je rekao da su razgovori u vezi sa sukobom u Siriji bili “veoma korisni”, ali su obe strane priznale neslaganja oko toga da li Bašar al Asad treba da podnese ostavku i da li pobunjenici treba da dobiju oružje sa Zapada. Putin se složio sa Obamom da SAD i Rusija treba da nastave da se zalažu da zaraćene strane sednu za pregovarački sto.

Inače, Obama je u intervjuu za američku televiziju Pi-Bi-Es, snimljenom pre njegovog odlaska u Severnu Irsku na samit G8, rekao da ukoliko se uspostavi vazdušna zona za vojnu intervenciju u Siriji, moguće je onda da se ne rešava problem u toj zoni i u samoj zemlji.

Obama je otvoreno optužio sirijski režim Bašara el Asada da je koristio hemijsko oružje sarin protiv pobunjenika i shodno tome njima obećao „vojnu podršku“. Američki predsednik, međutim, nije naveo detalje o vojnoj pomoći, dok analitičari ocenjuju da bi bilo u pitanju lakše naoružanje, ali što bi bilo „nedovoljno za povratak ravnoteže na terenu“.

Obama je rekao da vidi pozitivne znake po pitanju nuklearnog programa u Iranu posle izbora predsednika Hasana Rohanija, ali je isključio mogućnost ukidanja postojećih sankcija Teheranu. „Smatram da postoji volja u iranskom narodu da se krene drugim smerom. U Iranu postoji žeđ za saradnjom s međunarodnom zajednicom na što pozitivniji način“, rekao je Obama.

Prema njegovim rečima, Rohani ulaže napore da promeni pristup Irana prema mnogim međunarodnim pitanjima, „pa mislim da je moguće da će Iranci prihvatiti našu ponudu da imamo ozbiljnije odnose od suštinskog značaja“. Kada je reč o Kini, predsednik SAD je ocenio da Peking usvaja tvrđi program prema nuklearnom programu Severne Koreje.

„Vidimo da Kina sve ozbiljnije shvata probleme izjava i stalnih provokacija Severne Koreje, koja negira da ima nuklearni program“, rekao je Obama i dodao da Kina sve više pokazuje volju da o tim strateškim pitanjima razgovara sa SAD. Inače, Obama je juče započeo zvaničnu posetu Nemačkoj.

SAD kupuje ruske helikoptere

Pentagon će potrošiti 572 miliona dolara za kupovinu 30 ruskih vojnih helikoptera koje će koristiti vojska u Avganistanu, prenosi Rojters. Helikoptere Mi-17 koristiće specijalne jedinice za borbu protiv terorizma i narkotika, i za specijalne operacije. Pentagon očekuje da se posao završi do kraja 2014. godine, a ugovor s ruskom kompanijom Rosoboroneeksport uključuje rezervne delove, testnu opremu i tehničku podršku. Pre godinu dana Odsek za odbranu kupio je 12 helikoptera Mi-17 za 217,7 miliona dolara.

Završen samit G8 u Severnoj Irskoj

Britanski premijer Dejvid Kameron, kao domaćin samita GB, koji je juče završen u Severnoj Irskoj, izrazio je uverenje da ne treba plaćati otkupninu za otete osobe, posle slučaja u januaru kada su pripadnici Al Kaide zauzeli jedno alžirsko gasno postrojenje. U otmici je ubijeno 40 osoba, među kojima deset Japanaca, pet Britanaca, tri Amerikanca i jedan Francuz. Lideri G8 su razgovarali i o novim merama za ograničavanje sposobnosti multinacionalnih korporacija da izbegnu plaćanje poreza u svojim matičnim zemljama pomoću raznih malverzacija. Visoki zvaničnici EU najavili su da će pregovori sa SAD o novom ugovoru o slobodnoj trgovini početi u julu. Kameron procenio je da će dogovor o tome otvoriti dva miliona novih radnih mesta. Grupu 8 čine Velik Britanija, SAD, Japan, Rusija, Francuska, Nemačka, Italija i Kanada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari