Neredi već drugu noć zaredom pogađaju Berkli u Kaliforniji. Mirne demonstracije organizovane najpre ispred Univerziteta Berkli kao izraz besa zbog ubistava Afroamerikanaca u Misuriju i Njujorku prerasle su u nerede – demonstranti su se sukobili sa policijom, naneta je veća materijalna šteta na trgovinskim objektima, a bilo je i sukoba.

Demonstranti su blokirali auto-put i saobraćaj na prometnim punktovima. Televizije ističu snimke koji prikazuju kako demonstranti lome prozore na trgovinama i pljačkaju.

Ovo su poslednje u nizu demonstracija organizovanih na Zalivskoj obali San Franciska, uključujući i proteste u Ouklandu, gde su demonstranti najglasnije negodovali zbog nedavnih odluka suda da ne podiže optužnice protiv policajaca za ubistvo Afroamerikanaca – Majkla Brauna u Misuriju i Erika Garnera u Njujorku. Neredi u Berkliju usledili su nakon sličnih nemira u Ouklandu i San Francisku. Protestovalo se juče, uglavnom mirno, u Njujorku, Vašingtonu, Čikagu i Majamiju.

Predsednik Barak Obama upozorio je da će za rešenje američkog duboko ukorenjenog rasnog problema biti „potrebno vreme“. „Koliko god bili bolni ovi incidenti, ne može se porediti sa onim što se događalo pre 50 godina. Ukoliko pitate vaše bake, deke, rođake, reći će vam da su stvari danas bolje. Nije dobro u nekim slučajevima, ali je bolje. Važno je shvatiti da je postignut napredak, što nam daje nadu da možemo postići još veći napredak“, kazao je Obama u intervjuu za hip-hop muzički kanal, koji je imao za cilj da dopre do mladih Afroamerikanaca, koji su na neki način bili žrtve policajaca ili su hapšeni, ispitivani na osnovu prijava lidera lokalnih zajednica.

Protesti su podstakli naciju da preispita sve učestalije slučajeve diskriminacije Afroamerikanaca i preterano nasilje sve militarizovanije policije. Oglasio se i bivši predsednik Džordž Buš, koji je istakao da ga rastužuje činjenica da su rasni odnosi i dalje stvar razdora. „Teško je razumeti odluku velike porote“, kazao je Buš za Si-En-En.

Afroamerikanac Majkl Nuter, inače gradonačelnik rasno podeljene Filadelfije, opisao je odluku sudova kao „najgore nedelje u novijoj američkoj istoriji“. Inače, u Filadelfiji je oko 200 ljudi ležalo na ulici četiri minuta i 30 sekundi da bi simbolično podsetili na četiri sata i 30 minuta koliko je telo ubijenog Majkla Brauna u Fergusonu ostalo na ulici pošto ga je usmrtio policajac.

Poznati aktivista Rev Šarpton, koji je najavio nacionalne demonstracije u Vašingtonu za 13. decembar, zatražio je izmenu zakona da bi se dala veća pravna zaštita žrtvama policijskog nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari