Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala je više od 60 miliona telefonskih poziva u Španiji između decembra 2012. i januara 2013, prenosi španski list Mundo. Prema navodima iz dokumenata koje je tom listu dao bivši službenik NSA Edvard Snouden, američka služba špijunirala je 60,5 miliona poziva u Španiji tokom samo jednog meseca, od čega više od 3,5 miliona samo u jednom danu, 11. decembra, navodi Mundo.

NSA u dokumentu pod nazivom „Španija – poslednjih 30 dana“ nije beležila sadržaje razgovora, piše taj list, već niz telefonskih brojeva, mesta sa kojih je telefonirano, kao i određene brojeve SIM kartica i trajanje poziva. Španski ministar za evropske poslove Injigo Mendez de Vigo uručio je ambasadoru SAD u Madridu Džejmsu Kostosu protest samo nekoliko sati pošto je Mundo objavio navode o špijuniranju. On je izjavio da će praksa američke obaveštajne agencije biti „neprihvatljiva“ ako se pokaže kao tačna.

Španija nije prihvatila inicijativu Nemačke i Francuske da zemlje članice EU potpišu sporazum protiv špijuniranja. Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je prošlog petka u Briselu da su pitanja koja se odnose na nacionalnu bezbednost u isključivoj nadležnosti država članica. „Francuska i Nemačka su odlučile da urade jednu stvar, a mi ostali možemo da uradimo drugu“, rekao je tada Rahoj. Prethodno su mediji drugih zemalja, pozivajući se na dokumenta koja je obelodanio Snouden, preneli da su SAD špijunirale više od 35 svetskih lidera, među kojima je i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Kako piše američki Vol strit džurnal, NSA je prestala da prisluškuje razgovore Merkelove i visokih zvaničnika drugih zemalja, pošto je saznanja o tome dobio predsednik SAD Barak Obama iz jednog internog izveštaja. NSA je u nedelju demantovala navode nemačkih medija prema kojima je direktor NSA Kit Aleksander još 2010. informisao Obamu da se prisluškuju razgovori Angele Merkel, ali da predsednik tada nije naredio da se s tom praksom prestane.

Takvu informaciju je potvrdio i list Frankfurter algemajne cajtung, koji je objavio da je Obama u telefonskom razgovoru Merkelovoj rekao da nije znao da su njeni razgovori nadzirani. Prema tvrdnjama drugih nemačkih medija, Obama je navodno rekao da bi u suprotnom odmah tražio da se prekine prisluškivanje. Nemački „Špigel“ je objavio navode da je NSA slušala telefon Merkelove od 2002. – pod oznakom – GE kancelarka Merkel – i da je to bilo na snazi i nekoliko nedelja pre nego što je Obama u junu posetio Berlin.

Delegacija od devet članova Evropskog parlamenta otputovala je u Vašington kako bi sa predstavnicima američkog Kongresa razgovarala o špijuniranju NSA. Tokom vikenda održan je protest u SAD protiv politike američke vlade o špijuniranju, a demonstranti su podržali i Edvarda Snoudena, koji se trenutno nalazi u Rusiji, pošto je dobio jednogodišnji azil u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari