Novoizabrani američki predsednik Barak Obama još jednom je je naglasio da je SAD hitno potreban paket stimulativnih ekonomskih mera, upozorivši da im preti opasnost da izgube konkurentnost ukoliko akcija ne bude hitno preduzeta.

U svom nedeljnom obraćanju preko radija i interneta, Obama je rekao da njegov ekonomski tim sad smatra da bi njihovi predlozi mogli da dovedu do stvaranja do četiri miliona novih radnih mesta više nego što je prethodno najavljeno.

Najveći deo onog što Obamin tim planira u vezi je sa građenjem alternativnih izvora energije i unapređenja termičke efikasnosti američkih kuća.

„Nije kasno da promenimo prvac, ali to je moguće samo ako preduzmemo hitnu i drastičnu akciju“, izjavio je novoizabrani predsednik SAD. Stopa nezapolenosti u SAD je 7.2 odsto nakon decembarskog ukidanja 524.000 radnih mesta. Obama je objavio detaljnu analizu svog spasilačkog plana, koji predviđa otvaranje nova četiri miliona radnioh mesta do 2010.

U međuvremenu je saopšteno da su karte za inauguraciju Obame rasprodate za samo 60 sekundi od stavljanja na prodaju, saopštila je kompanija zadužena za prodaju karata.

Više od 90 odsto od 5.000 raspoloživih mesta za sedenje dužparadne povorke kojom će proći Barak Obama i Džo Bajden, na putu između Kapitol Hila i Bele kuće, prodato je preko interneta. Karte su koštale 25 dolara, mada su se neke ponovo pojavile na prodaji preko interneta po daleko većoj ceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari