Predsednik SAD Barak Obama napisao je poverljivo pismo svom ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu u kojem navodi da će obustaviti sprovođenje plana o postavljanju američkog raketnog štita u istočnoj Evropi u zamenu za pomoćRusije da se izvrši pritisak na Iran da obustavi proizvodnju nuklearnog oružja, navodi se u saopštenjima. Pismo ruskom lideru uručeno je lično u Moskvi prošlog meseca.

 Cilj pisma jeste iskorišćavanje uticaja Rusije na Teheran, koji proizilazi iz njenih trgovinskih veza i pomoći za nuklearni program Irana za civilne svrhe.

Pismo predstavlja odgovor na Medvedevljevo pismo koje je on poslao nakon inauguracije Obame 20. januara, i uklapa se u obećanje njegove administracije da će, kada je rečo velikom broju bilateralnih odnosa, početi sve iz početka. Ruski dnevnik Komersant objavio je, pozivajući se na izvore u Vašingtonu, da pismo Obamine administracije obuhvata pet ključnih pitanja: kontrolu oružja, Avganistan, Iran, novi okvir za evropsku bezbednost i globalnu ekonomsku krizu. „U pismu se navodi da će se rešavanjem iranskog problema konačno eliminisati potreba za postavljanje elemenata raketne odbrane u Evropi“, naveo je Komersant.

U pismu se dodaje da će, ako Moskva i Vašington jedinstveno nastupe u razgovorima sa Iranom, „možda biti moguće da se zaboravi“ na antiraketni štit. Ruski dnevnik piše i da je malo verovatno da će na sastanku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i američke državne sekretarke Hilari Klinton u petak biti rešeno to pitanje, ali se ocenjuje da bi sastanak Obame i Medvedeva u aprilu u Londonu, na marginama samita G20, mogao da donese rezultate.

Ruski predsednik je juče imao priliku da na konferenciji za novinare na kraju posete Španiji prvi put komentariše tvrdnje da je od predsednika SAD primio tajno pismo sa zahtevom da pomogne u razoružavanju Irana. Ruski lider je sa španskim zvaničnicima razgovarao o odnosima Rusije sa EU i NATO i drugim pitanjima, uključujući ekonomsku krizu i bilateralne odnose.

Šikorski odbacio navode kao anonimna nagađanja

Varšava – Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski ocenio je kao „obična nagađanja“ navode u ruskim i američkim medijima da je predsednik SAD Barak Obama obećao ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu da će odustati od antiraketnog štita u Evropi ako Moskva pomogne da se zaustavi nuklearni program Irana. „To nije vest. To su anonimna nagađanja“, rekao je Šikorski za poljski list Žečpospolita, ocenjujući pisanje ruskog lista Komersant da je Obama većuputio takav predlog Medvedevu u poverljivom pismu, i da je odluka većpala. „Prema informacijama koje imam od američkih saveznika na nivou šefa države, još nije doneta odluka o štitu“, rekao je Šikorski koji se ovih dana vratio iz posete Vašingtonu. Zvanični Prag, kome je za razliku od Varšave do štita i njegovog radara u Češkoj zaista stalo, uzdržano je reagovao na nezvanične informacije. „Ne znam da li je u pitanju odlaganje, odustajanje ili je samo u pitanju glasina“, reagovao je juče češki premijer Mirek Topolanek. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari