Demokrate u američkom kongresu spremne su da se izjasne putem glasanja o predlogu zakona koji se tiče energetskih i klimatskih promena, što bi moglo da pomogne da predsednik SAD Barak Obama ispuni jedno od svojih izbornih obećanja i intenzivira međunarodne napore da se postigne saglasnost u vezi sa akcijom koju treba preduzeti zbog globalnog zagrevanja.


Da je usvajanje ovog zakona veoma bitno jer bi se time prvi put ukazalo na posvećenost SAD ka smanjenju emisija štetnih gasova pokazuje činjenica da je Obama za 48 sati treći put apelovao na Kongres da deluje u pravcu energetskih reformi. Usvajanje predloga zakona, kojim bi se do 2020. u SAD smanjila emisija gasova koji stvaraju efekat staklene bašte za 17 odsto i podstakla energetska efikasnost i razvoj čiste energetske tehnologije, obezbedilo bi Obami ličnu pobedu.

U govoru koji je održao u Vrtu ruža Bele kuće, Obama je rekao da bi zahvaljujući tom predlogu zakona bilo otvoreno više miliona „zelenih“ radnih mesta i bile bi postavljene osnove za stabilnu ekonomiju. „Ne mogu da dočaram koliko je bitno ovo glasanje“, rekao je. „Ne možemo da se bojimo budućnosti i ne možemo da budemo robovi prošlosti.“ On je, takođe, rekao da reforme kasne i da su od ključne važnosti da se ukaže na rukovodstvo SAD na svetskoj sceni. „Decenijama razmatramo ovaj problem i sada je vreme za delovanje.“

Ovo glasanje se u Vašingtonu, a i šire, smatra istorijskim momentom, kako za Obaminu političku agendu tako i za međunarodne napore da se postigne novi sporazum o klimatskim promenama u Kopenhagenu u decembru, koji bi zamenio Protokol iz Kjota. „Zakonodavstvo predstavlja igru promena istorijskih razmera“, rekao je Ed Marki, demokrata iz Masačusetsa koji je jedan od autora predloga zakona. „Ceo svet čeka da vidi da li Obama može da dođe u Kopenhagen kao lider napora da se smanje emisije gasova koje stvaraju efekat staklene bašte.“

Ovim predlogom zakona određeni su manje agresivni ciljevi kada je reč o smanjenju emisija štetnih gasova nego što je to EU obećala. Osim toga, blaži je prema zagađivačkim industrijama nego što je to Obama želeo. Intervencijama Obame krunisani su intenzivni lobistički napori Bele kuće i zvaničnika administracije, Ala Gora i široke koalicije grupa za zaštitu životne sredine za ovaj predlog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari