Prva poseta Braka Obame Avganistanu otkad je stupio na funkciju predsednika pre 15 meseci, prema mišljenju analitičara, predstavlja izvanredan kraj veoma bitne nedelje u njegovom mandatu. Prošle sedmice usvojen je istorijski zakon o zdravstvenoj zaštiti, postignut je dogovor o oružanoj kontroli sa Rusijom, te zauzet čvrst stav u razgovorima sa izraelskim premijerom.

Iako je Obama stigao u Kabul politički ojačan, on i njegovi pomoćnici strahuju zbog izazova u Avganistanu. Vašington brine korupcija koja je spopala vladu u Kabulu, trgovina opijumom kao i to da li je Karzaji spreman i voljan da pomogne u borbi protiv talibanskog pobunjeništva.

Kako se navodi, Obama je ovom posetom želeo lično da „održi lekciju“ Karzaiju da se što pre obračuna sa raširenom korupcijom u zemlji pre nove letnje ofanzive „Omid“ protiv talibana. Obama mu je skrenuo pažnju na neuspeh u sprovođenju reformi naročito od početka njegovog drugog mandata prošle godine. U Vašingtonu već duže vreme vladaju sumnje i nelagoda zbog korupcijskih optužbi na račun Karzaija i tvrdnji da Karzaijev brat Ahmed Vali Karzaij kontroliše unosnu trgovinu opijumom na jugu Avganistana. Prema navodima Džejmsa Džonsa, Obaminog savetnika za nacionalnu bezbednost, američka administracija želela je da ukaže Karzaiju „da od početka njegovog drugog mandata postoje određene stvari na koje se ne obraća pažnja“. „Avganistanski predsednik trebalo bi da shvati koliko je važno pitanje korupcije za američke zvaničnike“.

Iz bezbednosnih razloga poseta je držana u najvećoj tajnosti. Obama je stigao u Kabul usred noći i takođe napustio Avganistan pre zore.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari