Novoizabrani predsednik SAD sastao se juče s ekonomskim savetnicima i poslovnim liderima, sa kojima je razgovarao o prvim koracima u pravcu izlečenja američke ekonomije koja je suočena sa najgorom krizom od vremena Drugog svetskog rata.

 Obama i njegov potpredsednik Džo Bajden sastali su se sa 17 članova kriznog prelaznog ekonomskog tima savetnika. Bila je to prva Obamina konferencija za novinare od kada je izabran za predsednika.

U međuvremenu, nakon dva dana agonije i neizvesnosti, Ram Emanuel, izbor Baraka Obame za šefa kabineta, prihvatio je juče ponudu. Ovakav izbor analitičari su ocenili kao značajno odstupanje od blagih govornika koji su okruživali Obamu tokom kampanje. Za razliku od Obaminog kolegijalnog stila koji je krasio i njegove saradnike iz kampanje, Emanuel je poznat po prljavoj retorici koja je često izazivala javne konflikte. Jednom prilikom je čak svom političkom neprijatelju u imejl poruci poslao klip s mrtvom ribom. I šef tranzicione vlade Džon Podesta, kao i Emanuel, bivši je pomoćnik predsednika Bila Klintona i žestoki partijski borac, iako manje bombastičan od novog šefa kabineta. Ovakav odabir saradnika po oceni ljudi bliskih Obami ukazuje na to da je novi predsednik SAD svestan svoje jačine i slabosti i da zna šta je potrebno da bi se postigao uspeh i promene vladanja u odnosu na dosadašnju vlast.

Kako navodi mreža ABS njuz, glavni strateg Obamine kampanje Dejvid Akselrod prihvatio je mesto visokog savetnika u Beloj kući, funkciju koju su prethodno obavljali Karl Rov i Dan Bartlet. Očekuje se da će sledeće imenovanje biti funkcija sekretara za finansije.

Savetnici ipak navode da Obama neće donositi ishitrene odluke povodom novih članova vlade kao i da sastav novog kabineta neće objaviti ove nedelje. Od Vašingtona do Čikaga pominju se mnoga imena potencijalnih članova buduće administracije. Tako neke demokrate kažu da se vode razgovori da penzionisani general Džejms Džons bude novi državni sekretar. Ime republikanca Kolina Pauela, bivšeg državnog sekretara, pominje se kao potencijalni izbor za novog ministra obrazovanja. U međuvremenu, još uvek pristižu čestitke svetskih lidera novom predsedniku SAD. Među njima je i poruka iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, što je prvi put da je iranski lider uputio čestitke nekom predsedniku SAD od 1979. Severna Koreja juče je izrazila spremnost na dijalog ili konfrontaciju sa SAD nakon izbora novog predsednika Baraka Obame.

Obama je telefonom razgovarao i sa australijskim premijerom Kevinom Rudom, šefom kanadske vlade Stefanom Harperom, francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, japanskim premijerom Tarom Asom, meksičkim predsednikom Felipeom Kalderonom, južnokorejskim predsednikom Li Mjung Bakom i britanskim premijerom Gordonom Braunom.

Na poziv odlazećeg predsednika Džordža Buša, Obama će u ponedeljak sa suprugom Mišel posetiti Belu kuću.

Upozorenje pobunjenika

Vašington – Pobunjenici u Iraku i Avganistanu upozorili su u odvojenim porukama novog predsednika SAD Baraka Obamu da povuče američke snage iz tih zemalja. U porukama koje su snimile američke službe ukazuje se na otvorenost za nove odnose sa SAD pod vođstvom Obame, koji je obećao da će prekinuti politiku sadašnjeg predsednika Džordža Buša u odnosu na oba rata, ali se za uzvrat traži da se Amerikanci povuku, kao i drugi ustupci. „SAD su započele borbe i treba da pokušaju i da ih okončaju tako što će povući svoje trupe. Ako to ne učine, Avganistanci će pokazati jak otpor svakoj stranoj okupaciji“, rekao je Kari Mohamad Jusuf, portparol talibana u Avganistanu.

 

Berluskoni na udaru kritika

Rim – Italijanski premijer Silvio Berluskoni našao se juče na udaru kritika nakon što je dan ranije na sastanku s ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim u Moskvi, opisao Baraka Obamu kao „mladom, zgodnog i čoveka preplanulog tena“. Opozicioni političari u Italiji izjavili su da su Berluskonijeve opaske na račun američkog predsednika ružan gest, rasistički i nediplomatski.

Berluskoni, međutim, ne haje za kritike, samo je slegnuo ramenima ističući da su oni koji se ne slažu s njim smešni imbecili. Italijanska novinska agencija Ansa objavila je da je Berluskoni kasnije pravdao svoje izjave ističući da je to u stavri jedan veliki „kompliment“. Odgovarajući na navode da bi njegove izjave mogle biti pogrešno protumačene, Berluskoni je optužio svoje oponente ističući da nemaju osećaja za humor. „Bože spasi nas od imbecila“, dodao je Berluskoni. D. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari