Američki predsednik Barak Obama otkazao je sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, izjavili su izvori iz Bele kuće. Taj izvor je kazao da Obama ostaje pri planu da učestvuje na sastanku G20 u Sankt Peterburgu, ali da ne planira odvojeni sastanak sa Putinom. SAD su planirale da o Obaminoj jučerašnjoj odluci obaveste Rusiju iako nije bio planiran bilateralni susret Obame i Putina.


Do tenzija u odnosima Vašingtona i Moskve došlo je pošto su ruske vlasti dale privremeni azil bivšem službeniku američkih tajnih službi Edvardu Snoudenu. Snouden, koji je od 23. juna bio u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo, 1. avgusta je dobio privremeni azil u Rusiji. On je objavio tajne podatke o američkom programu prisluškivanja i nadzora komunikacija širom sveta, zbog čega je poslednjih meseci bio u bekstvu.

Obama je, gostujući u utorak na američkoj televiziji NBC, rekao da je bio razočaran dodeljivanjem azila Snoudenu zato što su SAD, iako nemaju potpisan sporazum o ekstradiciji s Rusijom, do sada nastojale da poštuju zahteve Moskve kada su u pitanju osumnjičeni, rekao je Obama. „Ponekad se Rusi vrate na način razmišljanja i mentalitet iz vremena Hladnog rata“, rekao je Obama.

Predsednik SAD kritikovao je zemlje koje usvajaju diskriminatorske zakone protiv homoseksualaca, među kojima je Rusija. „Nemam razumevanja za one zemlje koje nastoje da homoseksualce, lezbijke i transrodne osobe tretiraju na način zbog kojih će se oni osećati loše ili koji im nanosi bol“, rekao je Obama, mesec dana pošto je u Rusiji usvojen zakon kojim se predviđa kažnjavanje onih koji propagiraju homoseksualnost među maloletnicima.

Obama je rekao da diskriminacija na rasnoj i verskoj osnovi ili zbog seksualne orijentacije znači kršenje osnovnih moralnih vrednosti. „Mislim da se razume da većina zemalja koje će učestvovati na Olimpijskim igrama neće tolerisati da homoseksualci i lezbijke budu tretirani drugačije“, poručio je Obama.

Ministar sporta Rusije rekao je prošle nedelje da će navedeni zakon biti sprovođen i tokom Zimskih olimpijskih igara 2014. u Sočiju.

„Ne politizovati OI u Sočiju“

Moskva – Rusija je juče, povodom kritika koje su joj upućene zbog zakona o homoseksualcima, saopštila da su kontraproduktivni pokušaji politizacije zimskih Olimpijskih igara u Sočiju. Nemačka ministarka pravde Sabine Lojthojser-Šnarenberger u utorak je zatražila bojkot Igara u Sočiju 2014. u znak protesta zbog nedavno usvojenog zakona u Rusiji kojim se zabranjuje takozvana gej propaganda među decom. Međunarodna atletska federacija (IAAF) juče je pozvala vlasti u Rusiji da preispitaju svoj stav prema homoseksualcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari