Američki republikanci preuzeli su kontrolu nad Predstavničkim domom i osnažili pozicije u Senatu, prvi put od 2006, što predstavlja veliki udarac za demokratskog predsednika države Baraka Obamu, koji je pre dve godine ostvario trijumf, pokazuju rezultati izbora održanih u utorak.

Mada je lider demokrata u Senatu Heri Rejd uspeo da pobedi u izbornoj trci u Nevadi, njegova stranka izgubila je šest senatorskih mesta, uključujući i ono koje je do 2008. pripadalo Obami. Pored izbora za Kongres, republikanci su ostvarili uspeh i na izborima za 37 guvernera, budući da su od demokrata preuzeli najmanje deset mesta.

U svom komentaru Bi-Bi-Si ističe da je jasan pobednik ovih izbora Čajanka, konzervativni pokret koji zastupa ideju male centralne vlade, „nastao maltene ni iz čega za manje od godinu dana i uspeo da se nametne američkoj političkoj sceni“.

Aleksandra Joksimović, članica Foruma za međunarodne odnose, smatra da uspeh republikanaca predstavlja dokaz da je Obama u određenoj meri izneverio očekivanja birača, koji su ga doživljavali kao ohrabrenje kada se država suočila s finansijskom krizom. Sagovornica Danasa navodi da pojedine inicijative predsednika SAD, kao što su reforma zdravstva i finansijskog sistema nisu lako usvojene, uprkos većini koje su demokrate imale u oba doma Kongresa.

– Ekonomska situacija je odigrala presudnu ulogu prilikom izbora i očigledno je da su glasači nezadovoljni te su se u skladu sa tim i opredelili za republikance – smatra Joksimovićeva. Prema njenom mišljenju, Obama će do 3. januara, kada će se odigrati zvanična smena u Predstavničkom domu, morati da povuče određene poteze, ukoliko želi da sprovede u delo inicijative kao što su smanjenje poreza, deficita, i nezaposlenosti. Ipak, ona tvrdi da administracija u Vašingtonu neće sprovesti korenite promene.

Sličan stav zastupa i Seška Stanojlović, dugogodišnja spoljnopolitička novinarka, koja ocenjuje da su izbori za Kongres pokazali da je „zemlju mnogo lakše uvesti u krizu nego izvesti iz nje“, ali da poraz neće ugroziti nastojanja demokrata da poboljšaju stanje u državi.

– Obama neće odustati od kursa koji je do sada zastupao, ali će morati da koriguje neke mere, kao što je podrška bankarskom sistemu, a sledeći značajan test za njega predstavljaće predsednički izbori 2012 – ističe Seška Stanojlović.

Uprkos „izmenjenom odnosu snaga“ na političkoj sceni SAD, sagovornice Danasa smatraju da neće biti promena ni kada je reč o spoljnoj politici. U tom kontekstu Joksimovićeva navodi da se Obama distancirao od Bušove politike „preventivne akcije“ i da od početka mandata nastoji da ublaži antiamerikanizam u svetu, zbog čega je donekle zanemario unutrašnjopolitičke inicijative.

– Međunarodna zajednica očekuje da Obama nastavi politiku „meke moći“ i javne diplomatije, ali kada je reč o spoljnoj politici to je bilo lakše obećati nego ostvariti, naročito kada je reč o povlačenju trupa iz Avganistana i Iraka, budući da određena obećanja nisu ostvarena onom brzinom kojom se očekivalo – kaže naša sagovornica.

Stanojlovićeva smatra da će administracija predsednika SAD nastaviti i da preduzima napore u cilju borbe protiv terorizma i trafikinga, zbog čega postoji mogućnost unapređenja saradnje sa Rusijom.

– Praksa je pokazala da je potrebno posvetiti se dugoročnim inicijativama u domenu spoljne politike. Sagovornica Danasa takođe tvrdi da će Vašington i dalje pokazivati interesovanje za Balkan, što prema njenom mišljenju, predstavlja pozitivan scenario.

Nije vreme za slavlje

Predsednik SAD čestitao je na pobedi republikancu Džonu Beneru, koji se smatra favoritom za novog predsednika Predstavničkog doma, i pozvao ga na razgovore o podeli vlasti, piše Njujork tajms. Bener je rekao da se na „biralištima čuo glas američkog naroda“, ali da nije vreme za slavlje, jer republikance „čeka mnogo posla“. Američki list takođe ocenjuje da izborni rezultat ne predstavlja iznenađenje, s obzirom na činjenicu da su istraživanja javnog mnjenja pokazivala da veliki deo glasača nije zadovoljan ekonomskom situacijom u državi, za koju krivi demokrate.

Počinje predsednička kampanja

Ne postoji jednostavniji način da birači proslede poruku koju žele: već treći put zaredom Amerikanci su na kongresnim izborima promenili vlast, navodi se u komentaru Vašington posta. „Zato se može pomislili da su političari u Vašingtonu shvatili poruku – mora da nešto rade pogrešno“, navodi list i dodaje da je od trenutka kada su zakonodavci položili zakletvu preovlađivao utisak da će njihova teško stečena vlast biti kratkoročna. „Godine 2006. oba doma Kongresa su promenila političke snage, odnosno republikanci su ustupili mesto demokratama, a ove godine republikanci su odneli pobedu u Predstavničkom domu. Izborima za Kongres najteže su pogođene demokrate u Predstavničkom domu s prvim ili drugim mandatom čiji je izbor za poslanička mesta pre dve, odnosno četiri godine ocenjen kao početak nove ere za njihovu partiju. Takvi nagli obrti snaga, naročito u Predstavničkom domu, relativna su novina u modernoj američkoj politici“, konstatuje Vašington post.

Prema ocenama analitičara, ovi izbori nisu toliko značajni za republikance koliko predstavljaju kočnicu za Obamu. Među republikancima sada dominira još jači osećaj da bi na predsedničkim izborima 2012. Obama mogao loše da prođe, što znači da će ozbiljna predsednička kampanja biti započeta odmah, a partije će se više usredsrediti na pitanja u vezi s kojima se razmimoilaze nego na ona u kojima mogu da postignu saglasnost, zaključuje se u komentaru. S. D. M.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari