Pretendent na nominaciju demokrata za predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama Barak Obama pobedio je na stranačkim izborima u Vajomingu. Pobedom na subotnjim izborima u Vajomingu Obama je povećao prednost u odnosu na rivalku Hilari Klinton.
Klintonova je prošlog utorka nakon 11 uzastopnih Obaminih pobeda, dobila najviše glasova u Teksasu, Ajovi i Rod Ajlandu.

Pretendent na nominaciju demokrata za predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama Barak Obama pobedio je na stranačkim izborima u Vajomingu. Pobedom na subotnjim izborima u Vajomingu Obama je povećao prednost u odnosu na rivalku Hilari Klinton.
Klintonova je prošlog utorka nakon 11 uzastopnih Obaminih pobeda, dobila najviše glasova u Teksasu, Ajovi i Rod Ajlandu. U Vajomingu se kandidati biraju na kokusima umesto uobičajenog tajnog glasanja. Glasanje na kokusima se odvija na okupljanju članova partije koji onda javno podržavaju nekog od kandidata. Na dosadašnjim glasanjima na kokusima, Obama je imao znatno više usepha nego Hilari Klinton.

„Islamisti će plesati“

Američki kongresmen republikanac iz Ajove Stiv King smatra da će izbor demokratskog predsjedničkog kandidata Barake Obame predstavljati pobjedu Al kaide i drugih radikalnih islamista. „Ja mislim da ukoliko on bude predsjednik onda će Al kaida, radikalni islamisti i njihove pristalice plesati na ulicama u većem broju nego što su to činili 11. septembra jer će oni proglasiti pobjedu u ratu protiv terorizma“, rekao je King za list Dejli reporter. Ovaj list izlazi u Spenseru u Ajovi. King je dodao da će čak i Obamino srednje ime Husein imati posebno značenje za radikalne islamiste. Srna – AFP

Senator iz Ilinoisa je pobedio na 13 kokusa dok je njegova rivalka, senatorka iz Njujorka pobedila na samo tri. Prema podacima sa 91 odsto mesta gde su se održavali kokusi, Obama ima 58 odsto, dok Klintonova ima 41 odsto glasova. Vajoming, u kojem dominiraju republikanci, daje samo 12 delegata.
Još se, međutim, ne zna koliko će koji kandidat dobiti delegata od subotnjeg glasanja. Prema podacima američke televizije Si-En-En, Obama za sada ima podršku 1.527 delegata, a Klintonova 1.428. Za nominaciju Demokratske stranke je potrebna podrška 2.024 delegata na stranačkoj konvenciji koja će se održati u Denveru od 25. do 28. avgusta. Republikanci su, podsetimo, već izabrali svog kandidata. Na izborima u novembru kandata Demokratske stranke sačekaće senator iz Arizone Džon Mekejn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari