Predsednik SAD Barak Obama izjavio je juče posle višesatnih razgovora s ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim u Beloj kući da su njih dvojica „uspešno vratili u početni položaj“ odnose između nekadašnjih rivala u „hladnom ratu“, a koji su poslednjih godina bili pogoršani.

Obama je, kako prenose agencije, jasno ukazao na pitanja o kojima Vašington i Moskva imaju različite stavove, poput napetosti između Rusije i Gruzije, napominjući da su o njima razgovarali otvoreno, bez predrasuda. Američki i ruski predsednik dogovorili su se o proširenju saradnje obaveštajnih službi u borbi protiv terorizma i jačanju ekonomskih veza.

Američki mediji javljaju da je „Obama dao Rusiji najveći poklon koji je Moskva mogla da očekuje od ovog susreta – bezuslovsnu snažnu podršku za njen dugo željeni ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju“.

– Rusiji je mesto u Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Uveren sam da je vizija Medvedeva o inovativnoj, modernoj i energičnoj privredi Rusije u potpunosti u skladu sa ruskim pristupanjem STO – poručio je Obama, napominjući da očekuje da do jeseni budu rešena preostala tehnička pitanja sa kojima se Moskva suočava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari