Demokratski kandidat za američkog predsednika Barak Obama osvojio je devet odsto više glasova od svog rivala, republikanca Džona Mekejna u najnovijem istraživanju javnog mnjenja. Prema juče objavljenim rezultatima istraživanja koje su sproveli Vašington post i Ej-Bi-Si njuz, Obama je osvojio 52 odsto glasova, dok je za njegovog protivnika Mekejna bilo 43 odsto ispitanika. Kako se navodi, 80 odsto ispitanika je izrazilo zabrinutost zbog ekonomske situacije.

Anketa je pokazala da više glasača veruje Obami da će se efikasnije suočiti sa ekonomskom krizom. On ima veliku prednost kao kandidat koji je više upoznat sa gorućim problemima, navodi list, dodajući da je upravo zbog toga sada veća podrška senatoru iz Ilinoisa. Istraživanje je obuhvatilo 1.082 ljudi, među kojima 916 registrovanih birača. Vašington post podseća da su u istraživanju koje je sprovedeno pre dve nedelje, Obama i Mekejn su osvojili gotovo isti broj glasova – 47 i 49 odsto.

Mekejnov saradnik Redni Šojneman nedavno je izjavio da bi, u slučaju da Mekejn postane naredni šef države preinačio američku politiku prema Rusiji. „Mislim da će prvi prioritet biti osmišljavanje nove transatlantske politike koja uvažava postojanja Rusije, ali ne idealizovane Rusije“, kazao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari