Američki predsednik Barak Obama je obnovio svoje obećanje o „novom početku“ s muslimanskim svetom i dao reč da napori SAD za promociju mira na Bliskom istoku, suzbijanje ekstremističkog nasilja i podsticanje ekonomskog razvoja neće posustati.

Pošto je prošle godine u junu govorom u Kairu pokušao da pruži ruku muslimanima, Obama je iskoristio Muslimansku poslovnu konferenciju, čiji su domaćin SAD a koja je okupila 250 biznismena iz više od 50 zemalja, da istakne šta je njegova administracija do sada učinila, a koje korake će tek da napravi u cilju prevazilaženja nepoverenja. Stavljanje akcenta na poslovni razvoj predstavlja strategiju Obamine administracije za pokušaj proširenja komunikacije sa muslimanima van okvira „rata protiv terorizma“.

Iako je veliki deo stručne javnosti samit ocenio kao pozitivan korak, pojedini analitičari su rekli da će muslimanski svet ocenjivati Obamu ne po tome što je bio domaćin poslovnih konferencija, već po tome kako se bori sa velikim geopolitičkim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari