Šesnaest meseci nakon što je Barak Obama iznenadio izborom Hilari Klinton za državnog sekretara, dvoje visokih američkih političkih zvaničnika ponovo su, na iznenađenje mnogih, iskovali verodostojno partnerstvo. Klintonova se, kažu stručnjaci, pokazala kao timski igrač, neumorni branilac administracije, čak snishodljivije od Obame.

 S druge strane, stručna javnost primećuje da Obama i te kako poklanja pažnju Klintonovoj, popušta joj u debatama, pa čak i pokazuje naznake da usvaja neke njene poglede na svetska dešavanja.

Njihov politički savez preliva se i na odnose porodica Obama i Klinton. Primera radi, kada je Obama čuo da se Čelzi Klinton verila, pozvao je Hilari i pitao je da li Čelzi želi venčanje u stilu Bele kuće, seća se jedan zvaničnik blizak administraciji. Klintonova je odbacila tu ideju, navodeći da je predlog „sladak“, ali da je „neprikladan“. S druge strane, kada je Klintonova u januaru boravila u Honolulu, odala je poštu Obaminoj majci Stenli En Danham u govoru sa mesta odakle je pucao pogled na vrt posvećen Danhamovoj. Iz razgovora sa nekoliko zvaničnika Bele kuće i Stejt departmenta, prijatelja Obame i Klintonove, može se zaključiti da su predsednik i njegov najviši diplomata i dalje oprezni oko svog saveza. Pojedine pristalice Klintonove nazivaju zvaničnike Bele kuće „kardinalima“. Deo Obaminog osoblja, s druge strane, naziva Stejt department „hilarilend“. U prvim danima administracije pričalo se da su Obama i Klintonova jedno drugo tretirali sa oprezom, koristeći potpredsednika Džozefa Bajdena kao nezvaničnog posrednika. „Kako misliš da bi trebalo da zastupam predsednika“, seća se Bajden jednog od prvih pitanja koje mu je postavila Klintonova nakon stupanja na funkciju državne sekretarke. „Pitaj njega“, odgovorio bi joj potpredsednik SAD.

U političkim debatama, Klintonova pažljivo bira svoje mesto. Prošle godine molila je Obamu da pošalje njenog supruga u Severnu Koreju u misiju oslobađanja dve američke novinarke. Iako su se predsednikovi savetnici protivili tome u strahu da bi to moglo da naruši napore da se obuzdaju nuklearne ambicije Pjongjanga, na kraju je bilo po volji Klintonove.

Zvaničnici administracije ukazuju na to da Klintonova učestvuje u svim važnim debatama. Ponekada preuzima i dužnosti koje prevazilaze okvire njenih ovlašćenja. Tako je na zahtev Bele kuće pozivala poslanike da podrže zakon o zdravstvu prošle godine.

Ipak, stručnjaci su saglasni da nije izvesno da je ona odigrala ključnu ulogu u većim stvarima. Na Bliskom istoku, tradicionalnom jezgru portfolija državnih sekretara SAD, Klintonova je, čini se, bila više kao prisiljena vizija Obame nego donosilac političkih odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari