Lideri zemalja u razvoju koji su juče gostovali na trodnevnom samitu Grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta u italijanskom gradu Lakvili suočili su se s velikim pritiskom da uvedu striktna ograničenja na emisije štetnih gasova. Predstavnici tih zemalja učestovali su u radu foruma kome je predsedavao američki predsednik Barak Obama. Analitičari su predviđali teške pregovore, budući da Indija i druge države gaje bojazan da bi predviđene mere osujetile borbu protiv siromaštva.

Prethodnog dana samita učesnici su postigli načelni dogovor o ograničavanju rasta globalnog otopljavanja na najviše dva stepena Celzijusa do 2050. godine. Oni su se takođe obavezali da će nastojati da ostvare mnogo veća smanjenja emisije ugljenika. Od razvijenih država traži se smanjenje od 80 odsto do 2050, a od ostatka sveta da prepolovi emisije štetnih gasova. Ipak, i dalje ostaje pitanje na koji način će biti sprovedeni u delo ti ciljevi. Lideri G-8 takođe su doneli odluku da do novembra odlože razgovore o načinima za finansiranje novog sporazuma UN o borbi protiv klimatskih promena. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da takve mere „nisu dovoljne“. „Nadam se će G-8 odrediti ambiciozan i snažan cilj jer imamo političku i moralnu obavezu da to učinimo, zbog dobrobiti čovečanstva“, izjavio je.

Grupa osam razmatrala je i situaciju na međunarodnoj političkoj sceni. U tom kontekstu, predsednik Franucuske Nikola Sarkozi kazao je da će svetski lideri diskutovati o situaciji u Iranu na sastanku Grupe 20, koji se održava u septembru u Pitsburgu. „Ako do tada ne bude napretka, moraćemo da donesemo nove odluke“, naglasio je Sarkozi. G-8 je takođe saopštila da se zalaže za pronalaženje diplomatskog rešenja za problem iranskog nuklearnog programa, koji zapadne zemlje smatraju projektom razvoja nuklearnog naoružanja, dok Teheran tvrdi da se takvi napori preduzimaju u cilju razvoja nuklearne energije u civilne svrhe. Učesnici sastanka u Lakvili osudili su nedavne raketne probe Severne Koreje kao opasnost za mir i stabilnost. Istovremeno, lideri G-8 izrazili su solidarnost sa Pakistanom u njegovoj borbi protiv talibana, a susedni Avganistan pozvali da omogući da predsednički izbori, zakazani za 20. avgust, budu „verodostojni i bezbedni“, tako da odražavaju volju naroda u toj zemlji na jugu Azije.

Vodeće svetske sile pozvale su takođe na održavanje otvorenih, višepartijskih izbora u Mjanmaru i oslobađanje svih političkih zatvorenika u toj državi. Lideri G-8 zatražili su i hitan početak pregovora o zabrani proizvodnje materijala za izdradu nuklearnih bombi i pozvali sve države da poštuju moratorijum na nuklearne eksplozije. Prema navodima zvaničnika Bele kuće, potvrđeno je da će Obama biti domaćin samita o nuklearnoj bezbednosti u martu naredne godine.

Medvedev kritikovao Japan

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev ocenio je u razgovoru s japanskim premijerom Tarom Asom da nedavna odluka japanskog parlamenta da Kurilska ostrva proglasi integralnim delom Japana ne doprinosi odnosima dveju zemalja. Japanski parlament je 3. jula usvojio zakon po kojem su južna Kurilska ostrva proglašena integralnim delom Japana. Kurilska ostrva, arhipelag u ruskoj Sahalinskoj oblasti, prostiru se od japanskog ostrva Hokaido do poluostrva Kamčatka, razdvajajući Ohotsko more od severozapadnog Pacifika. U prošlosti su bila pod vlašću Rusije i Japana, a posle Drugog svetskog rata ih je zauzela Crvena armija i pripojila Sovjetskom Savezu. Medvedev je, u razgovoru sa Asom na marginama samita Grupe osam najrazvijenijih zemalja u Lakvili, kazao da odluka japanskog parlamenta ne stvara „potrebnu atmosferu za otvoren dijalog dveju zemalja“. Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari