Predsednik SAD Barak Obama obelodanio je juče da će ekonomska kriza biti još dublja naredne godine istovremeno objavljujući prve detalje masovnog stimulativnog paketa čija bi vrednost mogla da dostigne čak bilion dolara. U najopširnijem intervjuu od kada je prošlog meseca izabran za predsednika Amerike, Obama je rekao da će „stvari biti dva puta gore pre nego što krenu nabolje“.


Prema mišljenju analitičara produbljivanje recesije dalo je Obami na neki način neobičan mandat da ulije stotine milijardi dolara u rešenje problema. Ekonomski uslovi u kombinaciji sa većinski demokratskim Kongresom takođe su načinili Obamu možda najmoćnijim dolazećim predsednikom kada je rečo sposobnosti brzog usvajanja zakona, od vremena Lindona Džonsona 1963. Nakon što je u petak objavljeno da je samo u novembru ugašeno pola miliona radnih mesta, što je najveća brojka za protekle 34 godine, Obama je predstavio javnosti program o najvećim infrastrukturnim investicijama od vremena Dvajta Ajzenhauera 1950-tih i izgradnje autoputeva.

Naime, novoizabrani predsednik predložio je programe za izgradnju mostova, proširenje internet mreže, otvaranje novih škola, ali i planove za veću energetsku efikasnost i zdravstvo. Plan takođe uključuje i potrošnju u oblasti javnog saobraćaja, brana i alternativnih goriva. Obama je obećao da će biti uložen veliki napor da se javne zgrade učine energetski efikasnijim, uklanjanjem zastarelih sistema grejanja i osvetljenja, kako bi se smanjili računi i umesto toga otvorila nova radna mesta. On je takođe upozorio da će države koje ne reaguju pravovremeno i brzo ne poprave puteve i mostove izgubiti državna sredstva izdvojena u tu svrhu.

Iako je naglasio da je preživljavanje domaće auto-industrije veoma važno, Obama je kritikovao veliku trojku iz Detroita zbog ponavljanja strateških grešaka i neuspeha da unese promene – proizvodnja manjih i energetski efikasnih automobila. „Auto-industrija je osnova američke proizvodnje. Ta grana industrije zapošljava veliki broj ljudi širom SAD. Milioni građana direktno ili indirektno uzdaju se industriju i ne mislim da je rešenje prosto dopustiti kolaps“.

Olbrajtova mogući novi ambasador u Pragu

Prag – Bivša američka ministarka spoljnih poslova Madlen Olbrajt viđena je za novog američkog ambasadora u Pragu, piše češki dnevnik Pravo. List vest potkrepljuje činjenicom da je buduća šefica Stejt dipartmenta Hilari Klinton dobila od novog predsednika Baraka Obame odrešene ruke da na funkcije i u ministarstvu i u ambasadama postavi ljude prema svom izboru. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari