Američki predsednik Barak Obama nastoji da spasi svoju unutrašnju agendu nakon što su republikanci pobedili u trci za mesto države Masačusets u američkom senatu, čime su demokrate izgubile supervećinu. Trijumf republikanaca mogao bi da osujeti njegove planove da sprovede reformu sistema zdravstvene nege.

 Skot Braun, koji je pre samo nekoliko dana bio manje poznati državni senator, privukao je glasove mnogih nezavisnih birača, krila koje je bilo ključno za njegovu predsedničku pobedu. Nezavisni birači takođe su odlučili u pobedama republikanaca za guvernerska mesta u Nju Džersiju i Virdžiniji pre dva meseca. Ovaj deo biračkog tela okrenuo se izgleda protiv Obame i njegove partije.

Nakon pobede Brauna, u redovima demokrata čuju se protivoptužbe iako je krug oko Obame preuzeo odgovornost za ovaj izborni neuspeh. Izborni fijasko, prema rečima upućenih, odražava bes, strah i nezadovoljstvo među biračima povodom neuspeha demokrata da se izbore sa ekonomskim problemima zemlje. „Ako postoji jedan stvar zbog koje žalim ove godine jeste ta što smo bili toliko zauzeti ekonomskom krizom te smo izgubili osećaj da se direktno obraćamo američkom narodu“. On je dodao da su Amerikanci umorni od osećanja otuđenosti iz Vašingtona. „Stoga mislim da je moja greška“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari