Predsednik SAD Barak Obama prihvatio je odgovornost za isplatu velikih bonusa u osiguravajućoj kući AIG, koja je dobila državnu pomoć, a direktor firme kaže da je naredio zaposlenima da vrate deo novca. „Preuzeću odgovornost, ja sam predsednik. Mi nismo sastavljali ove ugovore.

 Imamo mnogo posla, ali je u redu da, kada ste glavni, vi treba da osigurate da se ovakve stvari ne dešavaju“, rekao je Obama. On je dodao da će njegova administracija učiniti sve što može da bi popravila ovu situaciju. On je ranije izrazio „potpuno poverenje“ u minstra finansija Timotija Gajtnera.

Bonusi vredni 165 miliona dolara isplaćeni su u osiguravajućoj kući AIG, koja je ranije zapala u tešku finansijsku krizu. AIG je spasen finansijskom intervencijom države od 85 milijardi dolara, zato što američka administracija veruje da bi njegov kolaps, zbog povezanosti sa finansijskim tržištima, doveo do propasti banaka ne samo u SAD nego na globalnom nivou. Direktor AIG Edvard Lidi, kojeg je na taj položaj imenovala država, rekao je poslanicima na Kapitol hilu da je od 418 službenika, od kojih je svaki dobio po više od 100.000 dolara, zatražio da vrate polovinu te sume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari