Novoizabrani predsednik SAD Barak Obama kročio je juče prvi put u Ovalnu kancelariju Bele kuće prilikom formalnog početka procesa prenosa vlasti s jednog predsednika na drugog.

Na poziv odlazećeg predsednika Džordža Buša, s kojim je razgovarao o prenosu vlasti u trenutku kada je zemlja suočena s teškom ekonomskom krizom i upletena u dva rata – u Iraku i Avganistanu, Obama je u društvu supruge Mišel i kćerki Malie (10) i Saše (7) boravio u Beloj kući oko 90 minuta, zdanju koje će u januaru 2009. postati njihov dom.

Buš je pokazao svom nasledniku istorijsku kancelariju, gde su 43. i 44. predsednik obavili privatni razgovor. Buš koji je u predizbornoj kampanji podržao Džona Mekejn, pohvalio je Obaminu pobedu kao „trijumf američke priče“. Novoizabrani američki predsednik zahvalio je Bušu na ljubaznosti, i jasno stavio do znanja Amerikancima i ljudima širom sveta da je Buš predsednik do 20. januara. Buš je dodao da će Obamu u naredna dva meseca obaveštavati o značajnim odlukama koje će donositi, posebno u vezi sa ekonomskom politikom i ratom u Iraku.

Džon Bolton, šef Bušovog kabineta, izjavio je da su Buš i Obama održali privatni sastanak, nakon čega su pod svetlima kamera, prošetali dužKolonada. Takođe, i gospođe Buš i Obama imale su priliku nasamo da razgovaraju. Za razliku od novoizabranog predsednika, Buš je dobro poznavao svaki ćošak Ovalne kancelarije pre nego što je 2000. izabran za predsednika SAD, zahvaljujući svom ocu, bivšem predsedniku.

Promena politike prethodne administracije

Vašington – Kada 44. predsednik SAD Barak Obama zvanično sedne za svoj radni sto u januaru, očekivanja su da će iskoristiti svoje izvršne moći i preinačiti neke kontroverzne političke odluke Bušove administracije. Šef Obamine prelazne vlade Džon Podesta izjavio je da postoji mnogo toga što predsednik može da učini uz pomoć svojih izvršnih ovlašćenja i bez čekanja na akcije Kongresa. Podesta je posebno naglasio dve kontroverzne Bušove odluke koje Obama planira da izmeni: istraživanja matičnih ćelija i eksploataciju nafte u državi Juti, odluku koja je izazvala žestoke proteste grupa za zaštitu životne sredine. Vašington post u jučerašnjem izdanju piše da su tranzicioni zvaničnici sastavili listu od 200 izvršnih naređenja Bušove administracije kao potencijalne odluke koje će biti izmenjenje ili ukinute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari