Privremeni sporazum o iranskom nuklearnom programu, zaključen u novembru, sprovodiće se od 20. januara, objavio je juče Teheran, a potvrdili Vašington i EU, što je prvi važan korak ka cilju koji je ipak još „težak i neuhvatljiv“ – kako je rekao predsednik SAD Barak Obama.

Strane su „došle do istog tumačenja primene sporazuma, a prvi korak biće realizovan 20. januara“, najavio je iranski pregovarač – vicešef diplomatije Abas Arakći, prenosi zvanična agencija Irna. Ubrzo potom, američki predsednik Obama potvrdio je datum. „Sada ćemo se koncentrisati na ključni posao – da se dođe do sveobuhvatnog rešenja koje bi uvažilo našu zabrinutost zbog nuklearnog programa Irana“, rekao je Obama.

I šefica diplomatije Evropske unije, Ketrin Ešton, pozdravlja najavu sprovođenja sporazuma sa Iranom. „Osnova za koherentno, ccvrsto i postepeno sprovođenje zajedničkog Akcionog plana tokom šest meseci je postavljena. Mi ćemo tražiti od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da preduzme mere za praćenje i verifikaciju sprovođenja sporazuma“, ocenila je Ešton koja vodi pregovore u ime „Grupe 5+1“. Državni sekretar SAD Džon Keri podsetio je na uslove delimičnog ukidanja međunarodnih sankcija Iranu. „Iran će, na osnovu sporazuma, tokom šest meseci imati pristup svojoj imovini od 4,2 milijarde dolara koja je bila zamrznuta“, potvrdio je Keri u saopsstenju.

Evropljani bi trebalo da razgovaraju o uslovima delimičnog ukidanja sankcija na sastanku svojih ministara spoljnih poslova u Briselu, 20. januara. Posle intenzivne diskusije, Iran i „Grupa 5+1“ (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Nemačka) zaključili su 24. novembra 2013. sporazum prema kojem je Teheran pristao da na šest meseci zamrzne svoje osetljive nuklearne aktivnosti u zamenu za delimično ukidanje sankcija. Sporazum predviđa ograničenje obogaćivanja uranijuma u Iranu tokom šest meseci.Taj period treba da se iskoristi za otpočinjanje pregovora o trajnom sporazumu o kontroverznom nuklearnom programu Teherana, koji bi rešio krizu koja između Irana i međunarodne zajednice traje više od deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari