Militanti Islamske države zauzeli su i poslednji granični prelaz između Sirije i Iraka koji je kontrolisala vlada u Damasku. Vladine snage povukle su se sa prelaza Al Tanf poznatog i kao Al Valed u Iraku, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

  Zauzimanje vrlo važnog graničnog prelaza usledilo je dan nakon osvajanja drevnog antičkog sirijskog grada Palmire. Islamska država sada kontroliše „više od 95.000 kvadratnih kilometara Sirije, što je 50 odsto ukupne teritorije zemlje“, navodi se u saopštenju opservatorije. Prema navodima dopisnika, veliki deo oblasti koji je pod kontrolom ID nisu od strateškog značaja. UN su izrazile duboku zabrinutost zbog navoda da su sirijske snage sprečavale stanovništvo Palmire da napusti oblast. Izražena je duboka zabrinutost za položaj onih koji su ostali u gradu imajući u vidu navode o pogubljenima preostalog stanovništva.

SAD su priznale da će borba protiv militanata ID „biti težak izazov“, imajući u vidu da je ova grupa postigla velike uspehe u Iraku gde je pre nekoliko dana osvojila strateški važan grad Ramadi u najvećoj provinciji Anbar. Ipak, američki predsednik Barak Obama insistira da SAD „ne gube“ rat sa grupom. „Nema sumnje da je ovo taktička prepreka iako je Ramadi ranjiv već duže vreme“, kazao je Obama u intervjuu za magazin Atlantik.

Portparol Bele kuće DŽoš Ernest izjavio je da problem sa ID ne može biti rešen preko noći. „Sve dok ne izgradimo lokalne snage u Siriji koje mogu da se bore sa ID na svom terenu, borba protiv ID biće za nas veliki izazov“. Dobro obavešteni izvori na koje se poziva NJujork tajms navode da se steže obruč istočno od Ramadija ka dolini Eufrata u pravcu Habanija gde se grupišu provladine snage za kontranapad na Ramadi. Ukoliko ID zauzmu i Habani, biće im lakše da se direktnije povežu sa Faludžom, gradom blizu Bagdada, koji već više od godinu dana drži sunitska militantna grupa.

Rusija nudi oružje

Moskva – Rusija je spremna da uputi naoružanje Iraku kao pomoć u borbi sa militantima Islamske države, saopštio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov. Uoči razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog iračkog kolege Hajdara al Abadija, Lavrov je kazao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne Bagdadu da se izbori sa džihadistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari