Ovde sam da sahranim poslednje ostatke Hladnog rata… Ovde sam da pružim ruku prijateljstva kubanskom narodu – rekao je juče predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama govoreći pred 1.500 zvanica, a među njima je bio i predsednik Kube Raul Kastro, u pozorištu u starom gradu u Havani, trećeg i završnog dana svoje istorijske posete Kubi.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }

Obama je obećao „otvaranje novog poglavlja“, prenosi USA Today, ali i učinio jasnim da i dalje postoje „ozbiljna pitanja koja moraju da se reše“ da bi mogao da ubedi Kongres, u kojem većinu imaju republikanci, da ukine ekonomske sankcije Kubi koje su na snazi već 54 godine.

„Sada, ja želim da budem jasan: razlike između naših vlada tokom mnogih ovih godina su stvarne i važne. Siguran sam da bi predsednik Kastro rekao to isto“, rekao je predsednik SAD.

Obama je dobio aplauz kada je tokom govora pozvao Kongres svoje zemlje da ukine sankcije Kubi. „To je jedno zastarelo opterećenje za kubanski narod. To je opterećenje za Amerikance koji žele da rade, da vode biznis i da investiraju ovde, na Kubi“, rekao je Obama.

Aplauz je, međutim, navodi USA Today, bio znatno svedeniji kada je američki predsednik rekao da „čak i kada bismo sankcije ukinuli sutra, Kubanci ne bi mogli ostvariti svoj potencijal bez stalne promene ovde, na Kubi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari