Predsednik SAD Barak Obama izrazio je uverenje da mu nije potrebna dozvola Kongresa za korake koje bi poduzeo radi gušenja sunitske pobune u Iraku.

Takvo mišljenje dele i lideri Kongresa, rekli su visoki predstavnici republikanaca u Senatu i Predstavničkom domu posle sastanka sa američkim predsednikom. Međutim, mogućnost Obaminog zaobilaženja Kongresa stvara potencijal za sukobe između Bele kuće i visokopozicioniranih kongresmena, naročito ako Obama bude posegao za ratnom avijacijom ili drugim oblicima direktne vojne intervencijama u Iraku, piše Asošiejted pres.

Obama je preksinoć razmatrao mogući odgovor na sve goru bezbednosnu situaciju u Iraku s vođom demokratske većine u Senatu Harijem Ridom, republikanske manjine Mičom Mekonelom, republikanskim predsednikom Predstavničkog doma Džonom Benerom i vođom demokratske manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi. Pošto se vratio na Kapitol, Mekonel je novinarima rekao da je predsednik SAD „ukazao da ne oseća potrebu da traži odobrenje od nas (Kongres) ni za jedan korak koji bi mogao da poduzme“.

Inače, vojska Iraka preuzela je juče potpunu kontrolu nad najvećom iračkom rafinerijom posle sukoba sa sunitskim ekstremistima koji su pokušali da je zauzmu, saopšteno je u Bagdadu. Takođe, kineske vlasti su navele juče da će evakuisati svoje državljane koji rade u Iraku, gde su u toku sukobi i gde je Kina najveći investitor u oblasti naftne industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari