Američki predsednik Barak Obama izrazio je bes zbog premija od 165 miliona dolara koje su isplaćene rukovodiocima osiguravajuće kuće Amerikan internešnal grup (AIG), koja je dobila finansijsku pomoć, i nazvao isplate „šokantnim“. Obama je juče predložio da se ti ugovori o premijama jednostavno pocepaju.

On je naložio američkom ministru finansija Timotiju Gajtneru da svim pravnim sredstvima spreči isplatu bonusa i nadoknadi poreskim obveznicima novac. „Ovde nije samo reč o dolarima i centima, u pitanju su fundamentalne vrednosti“, izjavio je Obama.

Obama je, takođe, posrnulu američku osiguravajuću kuću nazvao nesmotrenom i pohlepnom. On se na taj način pridružio drugim zvaničnicima u lavini napada na AIG, dojučerašnjeg džina u poslovima osiguranja koji je brzo postao simbol pogrešnog usmeravanja spasilačkih fondova federalne vlade. Nezadovoljstvo javnosti zbog bonusa otežaće lideru SAD da traži od Kongresa dodatnu pomoć za spasavanje finansijskog sistema i dovesti u opasnost druge delove programa ekonomskog oporavka koji je dominirao u prvim sednicama njegovog predsednikovanja. Imajući to na umu, Obama i njegovi vodeći pomoćnici užurbano rade na tome da sebe izoluju od postupaka AIG, spreče moguću političku štetu i podstaknu poverenje javnosti u sposobnost nove administracije da uloži veće napore za spasavanje privrede.

U javnost je izašla i informacija da je, po dobijanju vladine pomoći, koja je od septembra do danas dosegla 170 milijardi dolara, AIG isplatio više od trideset osam milijardi dolara dugova nizu stranih banaka. Gubici osiguravajućeg giganta su u četvrtom kvartalu prošle godine bili najveći u istoriji korporativnog poslovanja. Američka vlada je odlučila da spasi AIG zbog mogućih pogubnih posledica po finansijska tržišta širom sveta.

Portparol Bele kuće Robert Gibs izjavio je da bi sledeća isplata finansijske pomoći AIG-u mogla biti preinačena u cilju zaštite poreskih obveznika. On nije precizirao kako bi se to moglo postići, ali analitičari tvrde da bi vlada mogla da smanji isplatu, koja iznosi 30 milijardi dolara, za 165 miliona da bi prisilila AIG da na drugačiji način obračunava bonuse. Javni tužilac države Njujork Endrju Kuomo rekao je da je izdao zahtev da AIG objavi imena onih koji su primili bonuse, što je, kako je naveo, firma odbila da učini. „Kada kompanija isplaćuje novac koji zapravo ne poseduje, to je slično pljačkanju kompanije“, rekao je on.

Direktor AIG Ed Lidi, koga je na funkciju postavila vlada nakon što je kompanija zapala u probleme, ranije je izjavio da premije moraju da budu isplaćene da bi se ispunile obaveze predviđene ugovorima koji su potpisani pre nego što je nastupila finansijska kriza. Međutim, on je dodao da su premije za ovu godinu preinačene i smanjene za više od 30 odsto. Direktor AIG takođe kaže da je plaćanje bonusa zakonita ugovorna obaveza kompanije kojoj su zato „ruke vezane“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari