Bela kuća je zvanično zatražila od američkog kongresa da odobri upotrebu vojne sile protiv režima sirijskog predsednika Bašara el-Asada, javile su agencije.


Nakon jučerašnje odluke predsednika SAD Baraka Obame, Bela kuća je sinoć zvanično uputila Kongresu nacrt rezolucije kojim se odobrava intervencija u Siriji.

U nacrtu rezolucije se navodi da je režim El-Asada u napadu hemijskim oružjem ubio više od 1.000 ljudi 21. avgusta, kao i da bi cilj američke vojne akcije bio da se „umanji“ sposobnost sirijskog režima da upotrebljava takvo oružje. U tekstu se ne navode rokovi za pokretanje eventualne vojne operacije i ističe se da samo političko rešenje može da okonča krizu u Siriji.

Kongres SAD posle letnje pauze nastavlja rad 9. septembra. Kongresna debata o upotrebi vojne sile u Siriji tek treba da počne, a članovi oba doma Kongresa trebalo bi o tome da počnu da se izjašnjavaju na sastanku Komiteta za spoljne poslove Senata SAD u utorak. Među prvim reagovanjima posle najave predsednika da će zatražiti podršku Kongresa, republikanski senator Džon Kornin je rekao da Sirija ne treba da prođe nekažnjeno zbog napada u okolini Damaska od 21. avgusta.

On je međutim upozorio da treba imati u vidu obim posledica vojne intervencije. „Ono što predsednik možda sagledava kao ograničeno… neće se tu zaustaviti“, smatra senator iz Teksasa. Republikanski senatori Džon Mekejn i Lindsi Grejem izdali su zajedničko saopštenje u kojem se navodi da bi akcija protiv Sirije trebalo da bude „širih razmera“ nego što ima u vidu predsednik, koji je eventualnu operaciju najavio kao operaciju „ograničenih razmera“.

Zvaničnici administracije koji su tražili da ne budu imenovani, rekli su sinoć da je Obama odbacio predloge svojih savetnika za nacionalnu bezbednost, koji su smatrali da predsednik SAD ima ovlašćenje da sam pokrene akciju protiv sirijskog režima. Američke vlasti su u petak objavile obaveštajni izveštaj u kojem se navodi da je režim sirijskog predsednika „izveo napad hemijskim oružjem“ u predgrađu Damaska, gde je ubijeno 1.429 ljudi, od čega 426 dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari