Predsednik SAD Barak Obama pokušao je na Azijsko-pacifičkom ekonomskom samitu na Havajima da pridobije skeptične lidere Rusije i Kine da zajednički spreče Iran da postane svetska nuklearna pretnja. Obama se, takođe, trudio da pokaže „agresivnost“ u nameri da digne na noge posrnulu ekonomiju u SAD, koja je, uz Iran, jedan od najvećih izazova za američkog predsednika uoči kampanje za drugi mandat u Beloj kući.


Zabrinutost SAD zbog Irana naročito je porasla posle objavljivanja nedavnog izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u kojem se sa do sada najoštrije tvrdi da Teheran tajno razvija nuklearno oružje. Iran, s druge strane, i dalje tvrdi da je njegov nuklearni program u isključivo miroljubive svrhe, odnosno za proizvodnju struje. SAD smatraju da bi nuklearno naoružan Iran mogao da podstakne trku u naoružanju u bliskoistočnom regionu i direktno ugrozi Izrael. Rusija i Kina i dalje su kamen spoticanja za SAD u naporima da izdejstvuju još oštrije međunarodne sankcije Teheranu.

Obe zemlje su stalne članice Saveta bezbednosti UN, sa pravom veta, i posle izveštaja IAEA nisu pokazale da će promeniti stav. Obama je posle razgovora sa predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevim, na marginama samita na Havajima, poručio da su dve strane „ponovo potvrdile svoju nameru da rade na definisanju zajedničkog odgovora“ prema Iranu. Nedugo posle susreta sa Medvedevim, američki predsednik se sastao sa svojim kineskim kolegom Huom Đintaom koji ga je uverio da Kina želi da osigura da Teheran poštuje „međunarodne propise i norme“. U kasnijim izjavama, međutim, ni Medvedev, ni Hu nisu komentarisali pitanje Irane, što ukazuje da nema napretka u stvaranju jedinstvenog fronta. Obama i Hu su razgovarali i o ekonomskim temama, pri čemu je američki predsednik preneo svom kineskom kolegi nezadovoljstvo zbog ekonomske politike Pekinga, ali je istovremeno pokazao veliko interesovanje za unosno azijsko-pacifičko izvozno tržište.

Hu je istakao da su rastuća ekonomska nestabilnosti i nesigurnost širom sveta znak da Kina i SAD treba da ojačaju međusobnu saradnju, dodavši da bi azijsko-pacifički region, kao „najdinamičniji na svetu“, trebalo da postane oblast aktivne saradnje dve zemlje. Obama se složio sa svojim kolegom iz Pekinga, navodeći da je saradnja dve zemlje od vitalnog značaja i za prosperitet njihovih, ali i naroda širom sveta.

Hu, s druge strane, nije komentarisao američke bojazni u vezi sa intelektualnom svojinom i potcenjenom kineskom valutom zbog koje je izvoz Kine u SAD mnogo povoljniji, nego obrnuto. Obama je na samitu takođe izrazivši odlučnost da otvori više radnih mesta u SAD, ukazao na „eksplozivni potencijal azijsko-pacifičkog regiona“. On je objavio nameru za stvaranje transpacifičke trgovinske zone, koju bi, uz SAD činilo još osam zemalja: Australija, Brunej, čile, Malezija, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam. „SAD su pacifička sila i ovde smo da ostanemo“, poručio je američki predsednik.

Protesti u Indoneziji

Džakarta – Više od 1.000 pripadnika radikalne muslimanske grupe Hizbut Tahrir protestovalo je juče ispred Ambasade SAD u Džakarti zbog predstojeće posete Baraka Obame Indoneziji. Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo „Odbijmo Obamu, odbijmo kapitalizam i imperijalizam“. Drugi protest održan je u drugom po veličini indonezijskom gradu – Surabaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari