Novizabrani američki predsednik Barak Obama juče je zatražio podršku za fiskalni stimulativni paket sa ciljem da se spase privreda zemlje i upozorio da SAD mogu godinama da ostanu u recesiji ako se ne preduzmu smele mere. U govoru održanom na Univerzitetu DžordžMejson u Ferkfaksu, u državi Virdžnija Obama je obećao da će usmeriti privredu zemlje u novom pravcu i brzo preduzeti korake u cilju jačanja sistema finansijske regulative.

„Ne mislim da je suviše kasno da se promeni smer, ali biće ako što pre ne preduzmemo dramatične mere“, kazao je Obama koji preuzima predsedničku dužnost 20. januara. Obamina administracija će naslediti privredu koja je u recesiji većviše od godinu dana.

Tim novog šefa države ubrzano radi zajedno s članovima Kongresa na izradi paketa stimulativnih mera vrednog više od 775 milijardi dolara, koje treba da budu uložene u oporavak privrede u naredne dve godine. U svom govoru, Obama je rekao da će cena paketa koji predlaže i koji će sadržati smanjenje poreza i državne potrošnje, biti „značajna“, ali je naglasio da je neophodno da se taj paket usvoji kako bi se sprečilo da ekonomija uđe u začarani krug slabe potrošnje stanovništva i gubitka posla.

On je takođe pozvao da se preduzmu dodatne mere da bi se pojačalo poverenje u finansijski sistem i obnovilo redovno funkcionisanje zamrznutog kreditnog tržišta. Štaviše, Obama je obećao da će se obračunati sa onima koji su napravili prekršaje i provukli se kroz rupe u zakonu, što se, očigledno, odnosi na proneveru od 50 milijardi dolara finansijera Bernarda Mejdofa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari