Obama u istorijskoj poseti Kubi 1Foto: Fonet/AP

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama trebalo je sinoć da stigne na Kubu, u istorijsku posetu toj zemlji, nakon decenija zategnutih zvaničnih odnosa između Vašingtona i Havane. Prema mišljenju političkih stručnjaka i medija, ova poseta biće prekretnica za dve države, a pre svega kod kubanskog stanovništva koje očekuje bolji životni standard.


Kako prenose agencije, u prestonici Kube raspoređene su jake bezbednosne snage. Interesantno je da su fasade na zgradama obnovljene, asfaltirane su ulice, duž kojih su postavljene zastave SAD i poruke dobrodošlice, kao i brojne postere na kojima se su Obama i kubanski predsednik Raul Kastro.

Nakon 88 godina, ponovo će jedan američki predsednik kročiti na tlo Kube. I ova poseta je, pišu agencije, bila praktično nezamisliva sve dok se Obama i Kastro nisu sreli u decembru 2014. Tada se, podsetimo, Obama saglasio s tim da se okonča „otuđenje“ koje je počelo kada je kubanskom revolucijom zbačena proamerička vlada davne 1959. godine.

Ipak, prema tvrdnjama britanskih agencija, ne očekuje se veliki napredak u rešavanju pitanja 54-godišnjeg ekonomskog embarga nad Kubom. Obama je ukidanje embarga tražio od američkog Kongresa, ali su ga blokirali republikanci. Jedan od problema u odnosima dve zemlje je i pomorska baza u zalivu Gvantanamo. Ipak, Obama je već ranije najavio da to neće biti tema razgovora tokom njegove posete.

Pretpostavlja se da će najviše medijske pažnje privući sutrašnji govor američkog predsednika, koji će biti prenošen uživo na kubanskoj televiziji. Obama će se sutra sastati i sa disidentima, koje SAD podržava, što je još jedan od problema dve države, a prisustvovaće i bejzbol utakmici između kubanskog nacionalnog tima i ekipe iz američke Tampe.

Prema pisanju agencije AP, Obama namerava da posetu Kubi iskoristi da pojača svoje napore u cilju daljeg obnavljanja odnosa. Otkad su te veze obnovljene, dve zemlje su potpisale trgovinske sporazume o telekomunikacijama i avionskim linijama, i proširile saradnju u oblasti sprovođenja zakona i zaštite prirodne sredine, ali obnovile i diplomatske odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari