Demokratski predsednički kandidat Barak Obama vodi sa 51 odsto u odnosu na kandidata republikanaca Džona Mekejna koji je zadobio poverenje 38 odsto gledalaca njihovog prvog televiziijskog duela.

To je, prema anketi koju je sproveo „Si-En-En“, rezultat prvog tv-prenosa debate dvojice kandidata koja je održana u petak uveče na Univerzitetu u Misisipiju.

Prema mišljenju većine, Obama je inteligentniji, više je u toku sa tekućim problemima ljudi, a takođe je ocenjen kao iskrenija osoba i jači lider. Većina je ocenila i da je republikanski kandidat Mekejn proveo više vremena napadajući Obamu tokom TV debate. Takođe, šest od deset ispitanika smatra da su dvojica kandidata uradili mnogo bolji posao nego što su očekivali, a sedam od deset je ocenilo da su kandidati sposobni da nose predsedničku funkciju.

Prema anketi koju je sproveo „Si-Bi-Es Njuz“, 39 odsto ispitanika smatra da je Obama pobedio u debati, 24 odsto smatra da je bolji bio Mekejn, a 37 odsto veruje da su kandidati bili jednaki u svojim izlaganjima.

Dva puta više ispitanika smatra da Obama bolje razume njihove potrebe nego Mekejn. Oko 78 odsto ispitanika je reklo da je Mekejn spreman da preuzme predsedničku dužnost, dok je isti broj ispitanika bio neopredeljen neposredno pre debate. Takođe, oko 60 odsto je reklo da je Obama spreman da preuzme predsedničku funkciju, što je slabije nego Mekejn, međutim, za 16 odsto više nego pre početka debate. Anketa „Si-En-Ena“ se sastojala od telefonskog-intervjua 524 glasača koji su pratili debatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari