Većina američkih glasača podržava spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Baraka Obame, posebno njegovu strategiju u Avganistanu, pokazuju ankete. Prema rezultatima ankete lista Vašington post i televizije Ej-Bi-Si, Obamina spoljna i bezbednosna politika glasačima uliva više poverenja nego ona Mita Romnija, za koga se veruje da ima najviše šansi da bude predsednički kandidat republikanaca na izborima u novembru.


Oko 83 odsto ispitanih podržava upotrebu bespilotnih letilica u borbi protiv terorizma, što je nelegalna praksa, kako ukazuju mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava. Obama je 30. januara prvi put priznao da se takve metode primenjuju protiv Al Kaide u Pakistanu, gde je, prema podacima nevladine Fondacije Nju Amerika, u poslednjih osam godina poginulo između 1.717 i 2.680 ljudi. Rezultati ankete pokazuju da 78 odsto Amerikanaca podržava odluku Baraka Obame da se američke trupe povuku iz Avganistana.

Anketa navodi da bi u slučaju da se izbori održe sada, za Obamu glasalo 51 odsto, a za Romnija 45 procenata Amerikanaca. Predsednik SAD takvu popularnost nije uživao poslednjih godinu dana, a ovakav rezultat se tumači nedavnim smanjenjem nezaposlenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari