Celodnevnu kampanju u državi Ohajo američki predsednički kandidati Barak Obama i Mit Romni iskoristili su da predstave šta će im biti prioriteti u naredne četiri godine mandata u slučaju da pobede na izborima 6. novembra.


Dvojica kandidata najviše su govorila o Kini, porezima i radnim mestima. Romni obećava da bi po dolasku u Belu kuću naredio da se Kina nagrdi kao finansijski manipulator. Romnijev štab takođe je pustio novi video spot u kome republikanski kandidat direktno priča okrenut ka kameri: „I predsednik Obama i ja brinemo o siromašnima i srednjoj klasi. Razlika je u tome što će moje politike udesiti stvari bolje po njih“.

Ohajo se smatra ključnim na Romnijevom putu ka pobedi imajući u vidu činjenicu da nijedan republikanac nije izabran u Beloj kući a da nije osvojio većinu u ovoj državi. Obama je tokom kampanje u Ohaju održao govore na dva univerziteta, dok je Romni prisustvovao događajima u tri grada.

Poslednje nedelje kampanje pre početka redovnih predsedničkih debata, rezultati istraživanja javnog mnjenja idu na ruku Obami. Između ostalog, pokazuje se da je procenat podrške aktuelnom predsedniku premašio 50 odsto u Ohaju, Floridi i Pensilvaniji. Obama je 2008. dobio većinu glasova u Ohaju (51,5 odsto) i na Floridi (50,9 odsto), kada je na predsedničkim izborima porazio svog rivala Džona Mekejna.

Rezultati istraživanja Njujork tajmsa, univerziteta Kvinipijak i televizije CBS pokazuju da bi na izborima za kandidata republikanaca u Ohaju glasalo 43 odsto glasača, a za reizbor kandidata Demokratske stranke 53 odsto. Anketa, koja je realizovana između 18. i 25 septembra, pokazuje da Obamu u državi Florida podržava 53 odsto glasača, dok bi svoj glas Romniju dalo 44 procenata stanovnika. Istraživanje Vašington posta daje Obami osam odsto prednosti u Ohaju i četiri na Floridi.

Obama je ove godine 13 puta posetio Ohajo, a Romni deset puta od početka maja. Pojedini stručnjaci ukazuju da poboljšano stanje ekonomije u Ohaju ide u prilog Obami. Kandidati najviše pažnje posvećuju biračima u takozvanim državama na ivici, nazvanim tako zbog izborne neizvesnosti i kolebljivosti u koje sem Ohaja, spadaju i Ajova, Florida, Kolorado, Viskonsin i Virdžinija.

Favorizovanje tih nekoliko država u kampanji je posledica specifičnog izbornog zakona – Amerikanci predsednika tradicionalno biraju posrednim glasanjem, a ishod ne određuje ukupan broj glasova, nego broj elektora koje kandidati dobijaju u svakoj državi po principu „pobednik nosi sve“. Istorija dosadašnjih izbora pokazuje da su glasači u pojedinim saveznim državama čvrsto opredeljeni za kandidata demokrata – „plave države“ ili kandidata republikanaca – „crvene države“. U jednom broju država, „ljubičastim“ ne postoji, međutim, čvrsto opredeljenje birača.

Pripreme za duele

Kandidati će se oči u oči suočiti na prvoj od tri predizborne debate 3. oktobra u Denveru, Kolorado, a najavljeno je da će spoljna politika biti dominantna tema. Romni se, kažu iz njegovog tabora, intezivno priprema za sučeljavanje tako što republikanski senator iz Ohaja Rob Portman igra ulogu Obame. Aktuelni predsednik u nedelju putuje u Nevadu, gde ga očekuju trodnevne pripreme. On će vežbati, kako je najavljeno, sa demokratskim senatorom iz Masačusetsa Džonom Kerijem, koji će glumiti Romnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari