Iako je predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama u direktnom telefonskom razgovoru uverio nemačku kancelarku Angelu Merkel da je američke obaveštajne agencije ne špijuniraju, nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele pozvao je juče američkog ambasadora u Berlinu Džona Emersona kako bi mu preneo jasan stav Vlade Nemačke.

Merkelova je u sredu telefonom pozvala Obamu i upozorila ga da će, ako navodi o prisluškivanju budu potvrđeni, to predstavljati „ozbiljan udarac poverenju“ između dve prijateljske zemlje. Merkelova želi da američki zvaničnici razjasne obim nadziranja Nemačke, a njen portparol je preneo da ona tu praksu smatra „potpuno neprihvatljivom“. Kritike na račun Vašingtona stigle su i od nemačke opozicije – socijaldemokrata, zelenih, levičara i stručne javnosti.

Nemački ministar odbrane Tomas de Mezijer, upozorio je juče da bi potvrda tvrdnji o špijuniranju bila „veoma ozbiljna“. „Godinama mislim da se moj telefon prisluškuje, ali nikada ne bih poverovao da će to raditi SAD“, kazao je De Mezijer državnoj televiziji. Kako je dodao, Amerikanci jesu i ostaće najbolji prijatelji Nemačke, „ali ovo je nedopustivo“. Nemačka vlada nije saopštila kako je dobila dojavu o navodnom špijuniranju SAD, ali prema nedeljniku Špigl, koji je i objavio tekstove o nadziranju SAD, informacija je dobijena iz istrage na osnovu dokumenata bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena.

Portparol Bele kuće, Džej Karni je izjavio da SAD ne prati niti ima nameru da prati komunikaciju koju obavlja kancelarka Merkel. On je naveo da Amerika razmatra način prikupljanja informacija, „kako bi obezbedila pravilnu ravnotežu između bezbednosti građana i saveznika i zabrinutošću za privatnost koju dele svi ljudi“. S druge strane, evropski komesar za unutrašnje tržište i usluge Mišel Barnije, izjavio je za Bi-Bi-Si da će poverenje u SAD biti uzdrmano, dodajući „što je mnogo, mnogo je“.

Lider nemačke Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel izjavio je da ako se potvrdi da SAD krše prava građana na privatnost, teško da će doći do dogovora o slobodnoj trgovini Nemačke i Amerike. Nemački mediji su još u julu objavili Snoudenovu izjavu da NSA blisko sarađuje sa Nemačkom i drugim zapadnim zemljama, te da se prati upotreba interneta, pošte i telefonskih poziva nemačkih građana. Merkelova je demantovala ove navode.

U Briselu je juče počeo dvodnevni samit EU, a očekuje se da pored pitanja o evropskoj imigracionoj politici, evropski lideri daju odgovore na razobručeno američko špijuniranje. Šefovi država i vlada u Evropi će posle najnovijeg skandala o američkom špijuniranju, prenose agencije, sigurno iskoristili priliku da pokrenu usvajanje predloga Evropske komisije za zaštitu podataka oko čega se Evropljani preganjaju mesecima. Brisel želi da nametne velikim internet-grupama da prethodno moraju da dobiju dozvolu pojedinaca da koriste njihove lične podatke. Zvanična tema samita je digitalna agenda za Evropu, čiji je cilj poboljšanje konkurentnosti EU.

Britanci ćute o Kameronu

U svetlu navoda da je američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) špijunirala Angelu Merkel, Vlada Velike Britanije odbila je juče da komentariše da li je dobila uveravanja od SAD da nisu nadzirale sredstva za komunikaciju premijera Dejvida Kamerona, preneo je Gardijan. Na redovnom brifingu za novinare u Vestministerskoj palati, portparol britanskog premijera rekao je novinarima da neće da komentariše pitanja o bezbednosti i obaveštajnim službama.

Rusija odbacila optužbe SAD

Moskva – Rusija je juče sa ljutnjom odbacila američke optužbe za špijunažu usmerene protiv službenika ruskog kulturnog centra u Vašingtonu, navodeći da su američke tvrdnje neosnovane. Američki obaveštajac, koji je tražio da ostane anoniman jer je istraga u toku, za AP je rekao da FBI ispituje da li je Juri Zajcev, voditelj programa kulturne razmene koji sprovodi ruska vlada, pokušao da kao obaveštajne saradnike regrutuje mlade Amerikance. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je „zbunjeno“ takvim navodima i da „izmišljotine koje ti navodi sadrže nemaju nikakve veze sa realnošću“. Beta – AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari