Američki predsednik Barak Obama juče je na trilateralnom samitu u Vašingtonu nastojao da privoli pakistanske i avganistanske lidere da se oštrije suprotstave ekstremizmu u njihovim zemljama. Obama želi podršku novoj, više milijardi dolara vrednoj strategiji koja ima za cilj konačan obračun protiv talibana i Al Kaide. Pakistanski lider Asif Zardari nastoji da pridobije američku vojnu pomoći političku potporu, dok se avganistanski predsednik Hamid Karzaji nada skorom „čišćenju“ talibanskih utočišta u Pakistanu.

Vašingtonski samit održava se, međutim, u okolnostima pojačanih tenzija imajući u vidu nedavna javna neslaganja lidera triju nacija, koje je još bivši američki lider DžordžBuš sjedinio u takozvani „geopolitički brak“ nakon napada u SAD 11. septembra 2001. Visoku temperaturu dodatno su podstakli i najnoviji događaji u Avganistanu i Pakistanu. Naime, u poslednjem vazdušnom napadu međunarodnih snaga u Avganistanu ubijeno je 100 civila, među kojima veliki broj žena i dece, što je Karzaji ocenio kao „nepravedno i neprihvatljivo“. Prema podacima avganistanskih zvaničnika 120 civila je stradalo u američkom vazdušnom napadu na dva sela u Bala Baluku, oblasti koju kontrolišu talibani u zapadnoj provinciji Farah. Prva međunarodna potvrda o ovom događaju stigla je iz Međunarodnog crvenog krsta čiji je tim hitno upućen u pogođene oblasti gde su se na licu mesta uverili u veliki broj civilnih žrtava. Karzaji je naredio hitnu istragu o ubistvima, dok su i SAD odmah uputile generala Grega Džulijana koji će predvoditi istražni tim.

Najnovije civilne žrtve samo su doprinele postojećem sporu između dveju strana, pošto Karzaji odavno traži od Amerikanaca da vode računa o civilnim žrtvama. Pojedini posmatrači iz Vašingtona tvrde da je Karzaijeva vlada duboko „zaglibila“ u korupciju i sumnjaju u njen uticaj i izvan Kabula. Vlada takođe osećaj da Obamin tim ne veruje mnogo avganistanskom lideru, koji će se ove godine ponovo kandidovati na toj funkciji.

Pakistan je, s druge strane, iritiran kritikama iz Vašingtona na račun propadanja mirovnog sporazuma sa talibanima u dolini Svat i upozorenjima da bi talibansko pobunjeništvo vrlo brzo moglo da se prelije na pakistansku demokratiju. Američki državni sekretar Hilari Klinton, koja je takođe razgovorala sa stranim liderima, podstakla je gnev Pakistanaca svojim optužbama da je Islamabad kapitulirao pred talibanima u dolini Svat.

Poslednjih nekoliko dana severozapad Pakistana poprište je žestokih sukoba pakistanskih snaga i talibana. Juče su pakistanske snage pružile žestok otpor talibanima u napadima iz helikoptera ali i sa kopna kada je ubijeno više od 60 militanata, što je najava žestoke ofanzive protiv uporišta esktremista. Hiljade muškaraca, žena i dece većje napustilo Mingoru i okolne oblasti u dolini Svat. Vlada strahuje da bi broj izbeglica za nekoliko dana mogao da dostigne 500.000. Talibani su još u ponedeljak preuzeli kontrolu nad Mingorom, napadajući vladine objekte i prisiljavajući na povlačenje nenaoružanu policiju.

Propast tromesečnog mirovnog sporazuma u dolini Svat sa talibanima, znak je rešenosti Pakistana da silom iskoreni pobunjeništvo, testirajući sopstvene vojne potencijale i hrabrost civilnih lidera, koji su do juče tvrdili da bi pobunjenici mogli biti partneri u miru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari