Demokratski senator Barak Obama, proglasio je juče nakon ubedljive pobede na preliminarnim izborima u Merilendu, Virdžiniji i Vašington disktriktu da je prvi put „novi američki većinski“ talas prošao mimo Hilari Klinton, u sve važnijoj trci za demokratsku predsedničku nominaciju.

Demokratski senator Barak Obama, proglasio je juče nakon ubedljive pobede na preliminarnim izborima u Merilendu, Virdžiniji i Vašington disktriktu da je prvi put „novi američki većinski“ talas prošao mimo Hilari Klinton, u sve važnijoj trci za demokratsku predsedničku nominaciju.
U bogatim predgrađima Virdžinije, juče je vladala mirna revolucija gde su dugogodišnji republikanci promenili stranu i glasali za Baraka Obamu. Razočarani Džordžom Bušom i nenadahnutim izborom republikanaca u liku Džona Mekejna, dugogodišnji konzervativci napustili su veliku staru partiju i podržali liberalnog crnog kandidata demokrata. Čak je i Kolin Pauel, nekadašnji državni sekrear, koji je služio u dve Bušove administracije, javno izjavio da razmišlja da glasa za Obamu. Pauel je rekao da ukoliko se pogledaju svi kandidati, odluka ne može biti doneta samo na osnovu ideologije, pripadnosti nekoj partiji, već na osnovu toga ko bi bio najbolja osoba za celu zemlju.
Klintonova, koja je samo pre nekoliko nedelja važila za demokratskog favorita, nakon niza poraza svu svoju pažnju usmerila je na Teksas i Ohajo, gde se izbori održavaju narednog meseca, u pokušaju da unese novu živost u svoju kampanju, koja je neočekivano naišla na prepreke.
Ako se uzmu u obzir Obamine pobede i tokom proteklog vikenda, može se reći da je u demokratskoj trci došlo njegovih pet minuta. Sledeće pobede na koje Obama računa jesu Viskonsin i rodni Havaji, gde se izbori održavaju naredne nedelje.
Na skupu na Univerzitetu Viskonsin, Obama je izjavio: „Ovako izgledaju promene koje se odvijaju iz temelja. Ovo je nova američka većina“. Gledajući u pravcu novembra i glavnih izbora, Obama je izjavio da iako poštuje iskustvo Mekejna kao ratnog heroja, ipak je on povezan s neuspelom politikom Buša. „Buš neće biti na glasačkom listiću u novembru, ali ratna politika Buš-Čejni, i smanjenje porezai za bogate Buš – Čejni biće na glasačkom listiću“, izjavio je Obama.
Ukupan broj glasova delegata koje je prikupio Obama iznosi 1.223, što uključuje i superdelegate. Klintonova ima podršku 1.198 delegata i prvi put zaostaje za Obamom od početka kampanje. Ipak nijedan od kandidata nije još ni blizu broju od 2.025 delegata neophodnih za osvajanje nominacije na konvenciji partije u avgustu u Denveru. Obama je nakon izbora u utorak pokazao impresivan uticaj ne samo na biračko telo koje ga je ranije podržavalo – crni, mlađi birači, bogati i nezavisni, već i na starije birače, žene i siromašnije građane, glavnu bazu podrške Klintonove, bar do sada. Obama je takođe osvojio većinu glasova belih muškaraca i hispano birača u Virdžiniji, ne samo u Merilendu. S republikanske strane, Džon Mekejn prošao je i drugi korak u potvrđivanju kredibiliteta za prvog kandidata partije, osvojivši sva tri izbora, uprkos mlakoj podršci konzervativne baze svoje partije. Poslednje pobede pomogle su senatoru iz Arizone da sačuva obraz nakon poraza od rivala Majka Hakabija na izborima tokom vikenda. Obraćajući se pristalicama u Arlingtonu, Virdžinija, Mekejn je rekao da je jasno da ni Obama ni Klintonova neće voditi zemlju i da „im ne smemo to dozvoliti“. Mekejn (71), koji služi četvrti mandat kao senator iz Arizone, uglavnom svoju retoriku sada okreće ka Obami, ističe njegovo neiskustvo i aludirai da on služi tek prvi mandat kao senator iz Ilinoisa. „Hrabriti zemlju samo pustom retorikom, bez valjanih i dokazanih ideja nisu obećanja nade, već otrcane fraze“, izjavio je Mekejn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari