Američki predsednik Barak Obama će danas početi sedmodnevnu turneju po Aziji posetom Japanu u vreme kada su odnosi između Vašingtona i Tokija najzategnutiji od trgovinskog rata 1990-ih. Njihove nesuglasice uglavnom se tiču proizvodnje luksuznih automobila, a ne toga da li te dve zemlje treba da preispitaju njihovo strateško partnerstvo staro pola veka.

 Međutim, prema mišljenju analitičara, postoji mogućnost da se to dogodi upravo tokom Obamine posete Tokiju. Prema rečima analitičara, on, zapravo, želi da izgradi i unapredi odnos Vašingtona s ključnim saveznicima i rivalima preko Tihog okeana.

Prema rečima Bena Rodsa, visokog zvaničnika u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, ovo predstavlja jasan znak „predsednikove ogromne posvećenosti radu sa azijskim pertnerima na jedan sveobuhvatan način“. „On shvata da je naš budući prosperitet i bezbednost u velikoj meri povezana s tim delom sveta“, rekao je Rods.

Cilj Obaminog putovanja po Aziji, sa stanicama u Japanu, Južnoj koreji i Kini, jeste slanje nedvosmislene poruke da je Vašington i dalje moćni igrač u regionu. Osim toga, Obamina turneja po Aziji treba da rezultira smirivanjem američkih saveznika koji se boje od uspona Kine. Jedan visoki američki zvaničnik nedavno je izjavio da su „Kinezi svuda, od Indije preko Mjanmara do Irana“. On je dodao da Amerika posmatra kako Kina preuzima primat od nje kada je reč o ekonomiji u pojedinim delovima sveta.

„Mislim da u regionu preovladava mišljenje da američki uticaj opada, dok kineski raste“, rekao je Džefri Bejder, koji je zadužen za azijsku politiku u Međunarodnom savetu za bezbednost. „Jedna od poruka našeg predsednika koju će preneti tokom posete regionu jeste da smo mi dugo azijsko-pacifička nacija“. Bejder je bio neobično otvoren kada je govorio o važnosti odnosa Amerike sa Pekingom. Nakon što je nabrojao pitanja koja će se naći na agendi posete, priznao je da u nalaženju rešenja za bilo koje od njih „SAD ne mogu biti uspešne bez saradnje s Kinom“.

Tu se zapravo radi o pragmatičnom pristupu diplomatiji, koji Obamina administracija primenjuje sa velikim brojem neprijatelja i rivala, ali tek treba da se vide njegovi rezultati, navode analitičari. Kritičari Obamine administracije tvrde da je lider SAD isuviše popustljiv i prema Kini i prema Rusiji. „Cilj politike pod nazivom „strateško razuveravanje“ jeste da se Kinezi ubede da SAD nemaju namere da sprečavaju uspon njihove moći. Detalji još nisu poznati, ali će kao i resetovanje odnosa sa Rusijom to sigurno uznemiriti američke saveznike“, smatra Robert Kagman iz Karnedži fondacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari