Odnosi između SAD i Izraela pali su na najnižu tačku, pa je Bela kuća uvela i svojevrsnu medijsku blokadu pre i nakon sastanka predsednika Baraka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je zapretio blokadom mirovnog procesa sa Palestincima u narednih godinu dana. Dobri poznavaoci odnosa dveju zemalja kažu da je ovo bio jedan od najhladnijih sastanaka između američkog i izraelskog lidera.

Posle troipočasovnog sastanka iza zatvorenih vrata, Netanjahuu je uskraćena prilika da da bilo kakav komentar, jer je Bela kuća rešila da ne održi konferenciju za novinare, što je odraz narušenih odnosa dve zemlje koji su uzdrmani odlukom Izraela da nastavi izgradnju jevrejskih naselja u istočnom Jerusalimu. Dvojica zvaničnika nisu pozirali ni pred kamerama uoči razgovora. Netanjahu je uoči sastanka sa Obamom upozorio da ukoliko Amerikanci budu i dalje podržavali nerealne palestinske zahteve o zamrzavanju izgradnje jevrejskih naselja „mirovni pregovori biće blokirani u narednih godinu dana“. U govoru pred uticajnim američkim proizraelskim lobijem u Vašingtonu, Netanjahu se čak podsmevao protivljenjima izraelskoj izgradnji. „Jerusalim nije naselje već naša prestonica. Gotovo polovina jevrejskog stanovništva živi iza granice povučene primirjem iz 1949, tačnije na pet minuta hoda od Kneseta (izraelskog parlamenta)“, kazao je šef izraelske vlade.

Netanjahuov beskompromisni položaj usledio je nakon sličnog neugodnog susreta sa državnom sekretarkom Hilari Klinton koji je u poslednjem trenutku preseljen u hotelski apartman izraelskog premijera kako bi se izbegli novinari. Nekoliko časova pre sastanka sa Obamom, Netanjahu je imao seriju brifinga u Kapitol hilu u pokušaju da objasni američkim političarima da tajming izraelske objave izgradnje novih naselja nije bila njegova ideja. Podsećanja radi, objava planova o izgradnji 1.600 novih jevrejskih kuća u istočnom Jerusalimu obelodanjen je tokom posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena regionu. Analitičari spekulišu da bi Netanjahu možda mogao biti spreman da ponudi privatne ustupke kao što je obećanje da će usporiti planirani proces. No, nakon jučerašnjeg saopštenja u izraelskim medijima kojim se odobrava izgradnja još 20 stanova za jevrejske iseljenike na mestu bivšeg palestinskog hotela u istočnom Jerusalimu, svi napori da se obnove odnosi dve zemlje pali su u vodu.

U „predstavi“ o ćorsokaku u mirovnim pregovorima i razdoru između dugogodišnjih saveznika uključili su se i republikanci. „Predsednik bi trebalo da iskoristi svaku šansu da javno reafirmiše da smo uz naše izraelske saveznike“, kaže Erik Kantor, jedini jevrejski član republikanskog tabora u Predstavničkom domu.

Martin Indik, bivši američki ambasador u Izraelu, smatra, pak, da će Izrael i Bela kuća izgladiti svađu zbog planova u istočnom Jerusalimu. „Moramo čitati između redova. Kada se Netanjahu prsi, on govori o jevrejskim predgrađima u istočnom Jerusalimu, a ne arapskim“, kaže Indik.

Ejtan Gilboa, visoki politički stručnjak na Bar Ilan univerzitetu, smatra takođe da će se izraelski lider verovatno tajno saglasiti da zamrzne izgradnju naselja na duži rok kako bi dozvolio predsedniku SAD da vrati Palestince u indirektne pregovore. Iako bi svaka takva „tajna“ brzo iscurila u javnost, Netanjahu bi vešto pribegao dovoljno uverljivom negiranju ne bi li, pre svega, održao svoju koalicionu vladu.

Prošlovečernji susret u Beloj kući zasenila je i nedavna izjava Netanjahuovog zeta Hagaija Ben Arzija, koji je gostujući u emisiji na izraelskom radiju, Obamu nazvao antisemitom, ali i lične optužbe premijera na račun Dejvida Akselroda i Rama Emanuela, zvaničnika Bele kuće koje je nazvao „mrziteljima Jevreja“.

Stručnjaci su saglasni da je zahlađenje odnosa dovelo Obamu u istu poziciju u kojoj je bio prošle jeseni, kada je Netanjahu prkosio američkim zahtevima da u potpunosti zamrzne izgradnju naselja na Zapadnoj obali, što je prvi korak ka obnovi bliskoistočnih mirovnih pregovora.

Saudijska Arabija osudila „aroganciju“ Izraela

Rijad – Saudijska Arabija juče je osudila izraelsku „arogantnu“ politiku izgradnje naselja u istočnom Jerusalimu, navodeći da to narušava prava Arapa i muslimana i baca sumnje u njihovu ozbiljnost prema mirovnim pregovorima. U oštroj osudi, vlasti Rijada su zatražile od kvarteta za Bliski istok, grupe koja sponzoriše mirovne pregovore, a koju čine SAD, Rusija, EU i UN, da skrenu pažnju Izraelu zbog njegove politike naselja. „Kraljevstvo oštro osuđuje izjavu premijera Benjamina Netanjahu koja negira prava Palestinaca, Arapa i muslimana u svetom Jerusalimu“. S. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari